ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

יותר מחצי מיומנה של השרה מאי גולן: נסיעות או עיסוק בפניות ציבור

יומן השרה ללא תיק, ולאחר מכן השרה למעמד האישה (ובקרוב לשוויון חברתי) בששת חודשי פעילותה הראשונים הוא בעיקר עדות לרמת השחיתות המובנית והסיאוב במערכת הפוליטית הישראלית • משורות היומן מצטיירת תמונה של לו"ז מרווח במיוחד • גולן בתגובה: פועלת ללא לאות למען נשות ישראל והמפונים הרבים
הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

לו"ז מאוורר. השרה מאי גולן בכנסת, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

יותר מחצי מהרשומות ביומנה של השרה ללא תיק, ולאחר מכן השרה לקידום מעמד האישה, ובקרוב השרה לשוויון חברתי, מאי גולן, הוקדשו בחצי השנה הראשונה לפעילותה לנסיעות ולמענה לפניות ציבור. כך עולה מהיומן שלה, שפורסם במענה לבקשת חופש מידע שהגישה עמותת "הצלחה". מהיומן מצטיירת תמונה של שרה בעלת לו"ז מרווח במיוחד, כך נראה. 

היומן מתייחס לפעילות השרה בין התאריכים 16 בינואר 2023 ועד 30 ביוני 2023. בחודשיה הראשונים בממשלה כיהנה גולן כשרה ללא תיק, והחל ב-1 במאי החלה לכהן כשרה לקידום מעמד האישה, כשבמשך כל הזמן כיהנה במקביל גם כחברת כנסת.

יומנה של השרה בחצי השנה המדוברת כולל 749 רשומות. מתוכן 285, כ-38%, כוללות את המילה "נסיעה". מדובר בנתח לא קטן מהפעילות כפי שמתוארת ביומן של השרה. 

בחודשיים שבהם כבר כיהנה בתפקידה במשרד לקידום מעמד האישה איתרנו 16 פגישות שעשויות לעסוק בתחום משרדה החדש, שהתקיימו במהלך 60 ימי כהונה. לצורך ההשוואה, ביומני שרים נהוג למצוא בממוצע 2-3 פגישות יומיות בנושאי משרדם, מבלי להחשיב את ישיבות הצוות הפנימי הקבועות, כך ש-16 פגישות אמורות להוות לו"ז של שבועיים עבודה לכל היותר.

רבע מהפעילות – בפניות ציבור

עוד עולה מהיומן כי השרה גולן מרבה לטפל בפניות ציבור, באופן אישי. ביומן מופיעות 89 רשומות תחת ההגדרה של פניות ציבור, כשהמשמעות בשעות היא בסביבות 150 שעות עבודה. כדי להבין את נפח העיסוק בפניות ציבור מכלל עשיית השרה, עלינו להוריד מהחישובים את כמות הרשומות המציינות "נסיעה", "חופש", "חג" וכו', מה שמותיר אותנו עם 375 רשומות. כלומר 24% מפעילות השרה במשרד מוקדש לפניות ציבור. 

בתגובתה לידיעה אמרה גולן כי "מאז בחירתי לכנסת, אני מקפידה ביתר שאת להשיב על פניות ציבור, במרבית הפעמים אף מעורבת בכך באופן אישי ולא 'מתירה ליועצים' לעשות זאת. אני רואה את הקשר הישיר והבלתי אמצעי עם הפונים, הכולל לעיתים גם שיחות טלפון ממושכות, כשליחות ציבורית חשובה במעלה, וככזה, הקשר גוזל זמן רב ממני ומצוות הלשכה". היא אף הוסיפה כי "בזמן חירום, המשרד בראשותי פועל ללא לאות למען נשות ישראל והמפונים הרבים ומייעד את כל תקציבו לתוכניות ייחודיות עבור אוכלוסיות אלו".

מצד אחד יש להעריך נבחר ציבור המקדיש שעות לקשר עם בוחריו. אך לצד זאת, שר אמור לעסוק בענייני המקרו של נושאי משרדו, לקדם פרויקטים ארוכי טווח שהוא מאמין בהם ולעיתים חקיקה הקשורה למשרדו. כאן המקום לציין שהציבור מממן לשרה גם צוות שאמור לעסוק בדברים מהסוג של טיפול בפניות ציבור, ולערב את השרה רק במקרים חריגים הדורשים את התערבותה. 

גולן עם שר המשפטים יריב לוין וראש הממשלה בנימין נתניהו במליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

ומה עוד ביומן? סוגיית הגעת השרה לישיבות הממשלה מוזכרת 24 פעמים, בחצי מהפעמים בהקשר של עבודה על נספחי סדר היום לקראת ישיבת הממשלה שבה נכחה. נוכחות במליאה מוזכרת 35 פעמים וגולן מוזכרת בנוסף 9 פעמים כמשובצת לתורנות השרים מטעם הממשלה במליאה. אלה מהווים חלק מפעילות שוטפת של שרים, חלק משני מפעילותם במידה והם עסוקים בנושאי משרדם. 

גולן הוסיפה בתגובתה ל"שקוף" כי "עם כניסתי למשרד לקידום מעמד האישה, עסקתי מסביב לשעון בהקמת משרד ממשלתי חדש לגמרי. באמצעות מאמצים רבים, פגישות ושיתופי פעולה מורכבים עם משרדי ממשלה נוספים, הצלחתי להגדיל באופן משמעותי את תקציב המשרד ולבסס אותו כנדבך מרכזי בפעילות למען קידום נשים".

יצוין שביומן השרה גולן נמצאו שתי פגישות בלבד בנושא "מחשב לכל ילד", ופגישה אחת בלבד בנושא נוער בסיכון, כלומר שמהיומן קשה להיווכח במה שהיא מגדירה כ"השקעה ומחשבה רבה".  

על עבודתה במשרד לקידום מעמד האישה ציינה גולן כי "עם כניסתי למשרד לקידום מעמד האישה, עסקתי מסביב לשעון בהקמת משרד ממשלתי חדש לגמרי. באמצעות מאמצים רבים, פגישות ושיתופי פעולה מורכבים עם משרדי ממשלה נוספים, הצלחתי להגדיל באופן משמעותי את תקציב המשרד ולבסס אותו כנדבך מרכזי בפעילות למען קידום נשים". אך ניתן להטיל ספק באמירה על הקמת משרד ממשלתי חדש, בין היתר בשל העובדה שהרשות לקידום מעמד האישה היא רשות שקיימת כבר מאז 1998, בעלת שדרת ניהול ותיקה שאין צורך "להקימה". 

משכללים את השיטה

בישראל אין צורך בממשלה שמספר שריה עולה על 15, כפי שמקובל במדינות עם כמות אוכלוסין והפעילות הכלכלית בסדר גודל של ישראל, אולם הסיאוב בפוליטיקה הישראלית הוביל למצב בו מכהנים בממשלות האחרונות יותר מ-30 שרים, כשבנוכחית נקבע שיא של 38 שרים. עבור חלקם הוקמו משרדי ממשלה לא נחוצים שאליהם הועברו נושאים וסמכויות שהיו שייכים למשרדי ממשלה אחרים בעבר. 

מחאה נגד משרדי הממשלה המיותרים, בחודש שעבר (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)

המשרד לקידום מעמד האישה קיבל את סמכויותיו מהמשרד לשוויון חברתי, שגם הוא משרד ממשלתי מיותר שהוקם לראשונה בשנת 2015 וסמכויותיו נלקחו ממשרד העבודה והרווחה. מה שאמור היה להיות אגף במשרד מבוסס וגדול יותר הפך למשרד ממשלתי בפני עצמו, שכולל משכורת של כ-58 אלף שקלים לשרה, עם כל ההוצאות הנלוות לכך.

יומנה של השרה גולן ולוח הזמנים הדליל שמצטייר ממנו ממחישים שוב את העובדה שמינויי שרים ללא תיק הם מינויים מושחתים מהווייתם. גם מינוי שרים במשרדים מפוצלים ומפוררים כמו זה שאליו מונתה גולן הם מינויים מושחתים לא פחות. הממשלה הנוכחית אמנם לא המציאה את השיטה אבל היא מצטיינת בתפעולה לצרכיה. 

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

מאת שבי גטניו

שבי גטניו
עיתונאי ב"שקוף", מסקר את הכנסת, עבודת הלוביסטים והקשרים בין הון-שלטון-עיתון. החל מ-2008 פעיל בסוגיות תחלואי קשרי הון-שלטון-עיתונות ואסדרת פעילות השדלנים בישראל. בין השנים 1998-2008 פעיל במאבק לקידום זכויות להט"ב (יוצר הקיצור להט"ב). דובר לשעבר של עמותת 'רופאים לזכויות אדם'. בוגר תואר ראשון במדעי החברה והרוח ובדרך לסיום תואר שני במסלול מצטיינים עם תזה בלימודי דמוקרטיה בין-תחומיים באוניברסיטה הפתוחה. גר בתל אביב, אב לילד.

15 תגובות

  1. היא לא מטפלת בשום פניות של שום ציבור. הכל קשור לחברי מרכז וכל מיני פונקציונרים וקבלני קולות שלתפיסתה כדאי לה לטפח איתם קשרים כדי להיבחר בבחירות הפנימיות בליכוד כדי שגם בקדנציה הבאה היא תוכל להמשיך לחמוס את הקופה הציבורית לטובת קידום טובתה האישית

  2. ״עיסוק בפניות הציבור״= ליקוק ושימון פעילי מרכז ליכוד ע״מ להבטיח המשך חיי בטלה וניצול כספי המיסים שלנו… טפילה חד תאית

  3. היא פרזיטית שאנחנו צריכים להאכיל. אין הבדל בין מאי גולן ליאיר נתניהו אחד מבלה והשניה טרפה.

    1. ממשלה ושירים לא מיומנים. לא יודעים לעבוד. מורחים אותנו באימרות פופוליסטיות . בושה. לאן הולך הכסף של העם העובד ומשרת.

  4. הציטוט של "עם כניסתי למשרד" מופיע פעמיים ועם התייחסויות שונות אליו, מניח שטעות בעריכה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,914 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
אנחנו נלחמים על האמת שאחרים מנסים להסתיר.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!