ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
שר הכלכלה אלי כהן מחזיק, במקביל לכהונתו, חברת אחזקות פרטית. החברה מושקעת בחברת הייטק בחו"ל. חשוב לציין – במקרה של השר כהן הכל כשר. הוא ניסה למכור את החברה, העביר את האחזקה לנאמנות עיוורת וקיבל את כל האישורים. אולם ההחלטה בנושא כהן שעלתה הבוקר לאתר מבקר המדינה חושפת את האבסורד: רק בתור שרים חלה על הנבחרים שקיפות מסוימת בנושא החזקת מניות. כיו"ר ועדת רפורמות בכנסת כהן יכל לקנות ולמכור מניות באופן חופשי – ולא לדווח לנו דבר על כך. כפי שחשפנו בעבר, לא מעט ח"כים משקיעים מהצד.
אז כמה מהח"כים סוחרים במניות? ואיך זה משפיע על החלטותיהם כחברי כנסת שמחוקקים חוקים במדינת ישראל? אנחנו לא יודעים. כיום אין לציבור גישה להצהרות ההון של חברי הכנסת, ואין חובת דיווח של האחרונים על מסחר שהם מבצעים במניות, על אף החשש מניגוד עניינים העולה מהפרצה הזו. כלומר, חברי כנסת רשאים כיום להחזיק במקביל לעבודתם הציבורית בתיקי מניות אשר עלולים להטות את מאזן השיקולים שלהם, באופן שעשוי להפוך אותם למעין לוביסטים נסתרים של חברות כאלה ואחרות.
אנחנו רוצים לסמוך עליהם שאין ניגוד עניינים – ושקיפות במקרה זה רק תעזור להם לעשות את הדבר הנכון. תיקי המניות של חברי הכנסת חייבים להיות חשופים לציבור מתוקף חוק, כפי שמתקיים, לדוגמה, לגבי נבחרי הציבור בארה"ב.
הצעת חוק ברוח זו כבר הונחה בעידודנו על שולחן הכנסת פעמיים, ונדחתה, בין היתר על ידי "יש עתיד" ו"הבית היהודי" בטענה כי מדובר ב"חדירה לפרטיות".
ההחלטה לגבי אלי כהן מופיעה באתר מבקר המדינה.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!