ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
ועדת החוקה של הכנסת התכנסה היום (שני) לדון בהצעת התיקון ל"חוק יסוד: השפיטה". מדובר בהצעה שעוסקת בפסילת חוקים רגילים על ידי בית המשפט העליון, במסגרת המהפכה המשפטית שמקדמת הקואליציה. לפי ההצעה של יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן, חוק יוכל להיפסל בבג"ץ רק אם השופטים החליטו על כך פה אחד בהרכב מלא של 15 שופטי עליון.
ההצעה שעלתה היום קובעת גם כי כי בג"ץ יוכל לפסול חוק "רק אם הוא סותר בבירור הוראה ששוריינה בחוק יסוד". לדברי רוטמן, "בית המשפט צריך להיות מוגבל לתחומי חוקי היסוד. רק הגבלה מפורשת. מה שנקבע בחוק יסוד בלבד, מה שלא נכנס לחוקי יסוד אין הצדקה לביקורת שיפוטית לגביו. בית המשפט לא יכול להמציא זכויות". רוטמן מודה שלפי הצעת המהפכה המשפטית, בית המשפט לא יוכל להחיל ביקורת שיפוטית על חוקים שפוגעים בזכויות שאינן קבועות מפורשות בחוקי יסוד – כלומר, חופש הביטוי, שוויון, חופש ההתארגנות, חופש מדת ועוד.
יועמ"ש הוועדה עו"ד גור בליי אמר לרוטמן כי "המשמעות של דבריך היא שאין הגנה חוקית לחופש הביטוי או השוויון". בליי הוסיף כי "הדבר הזה, לאור ההסתכלות על הפסיקה, הוא במידה רבה יותר משמעותי מאשר הרוב של ה-15/15 . אין חוקה בעולם שאין בה שוויון וחופש ביטוי, בית המשפט העליון גזר את הזכויות האלו מ'חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו'. כשמצמצמים את היכולת לסתור אותם, אז לא תתעורר בכלל בעיה של 15/15 כי הסטייה תהיה כל כך מצומצמת – שבית המשפט לא יידרש לזה". עו"ד בליי הוסיף כי "כרגע אנחנו משנים את כל האיזונים"
חברת הוועדה ח״כ אפרת רייטן אמרה כי "כאזרחית שמודאגת מחופש הביטוי והשוויון, כאשר החוק יעבור האם הזכויות יהיו מוגנות באותה מידה כמו לפני הרפורמה?", היועמ"ש בליי השיב "היו"ר אמר בצורה מאוד ברורה שלא". גם ח"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד) תקף את הדברים של רוטמן ואמר בוועדה כי "קהילת הלהט"ב נתונה שנים רבות תחת התקפה קשה ובוטה נגד הזכויות שלה. מה שיש לנו ניתן על ידי בג"ץ, ומי שעמד בפרץ בשבילנו היה בית משפט העליון. בכל ישיבה בוועדה אנחנו מגלים טפח נוסף בתכנית שלכם שהיא לא לגיטימית בעיניי לדרוס את בית המשפט העליון ולמחוק איזונים ובלמים. תצביעו לי על בלם חוקתי אחד שהוא לא סמוך עליי, שאמור להגן על חברות וחבריי הקהילה שלי מפני דורסנות של רוב מסתמן בכנסת".
הזכויות שבסכנה ממשית בעקבות קידום התוכנית הן זכויות שהוכרו על ידי בית המשפט העליון מראשיתה של המדינה, וזכו בעשורים האחרונים להגנה נוספת מכוח חוק יסוד כבוד האדם וחירותו: חופש הביטוי, הזכות להפגין, חופש התנועה, חופש דת וחופש מדת, הזכות לחינוך, הזכות לאוטונומיה ועוד.
לפני כחודש שוחח עם "שקוף" פרופסור שמעון שיטרית, שר לשעבר ומומחה לחוקה, סבור שהמשמעות של הסעיף הרת גורל אפילו יותר. לטענתו, הנוסח המוצע עשוי להתפרש כך שגם זכויות בסיסיות שהכיר בהן המחוקק וכתובות במפורש בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, לא יוכלו להוות בלם למול הכנסת במידת הצורך, כמו: הזכות לחירות, כבוד, קניין, פרטיות ועוד.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
9 תגובות
מתנגד להפיכה אבל בעניין ביטול חופש ההתארגנות, אני לגמרי בעד.
כל פעולותיהם של יריב לוין ושמחה רוטמן נועדו להגביר את משילות הממשלה, על מנת להבטיח זאת הם מבטלים את מערכת האיזונים והבלמים שהיתה נהוגה עד כה ונתונה היתה בידי מערכת המשפט. הם מבקשים שנסמוך עליהם שיקחו זאת למקום מיטיב. איש מלבד האידיוטים השימושיים של הצד הימני לא מאמין להם
בהעדרה של חוקה נוצר הצורך לכול מיני “פלסטרים״ משפטיים״, זאת עשה אהרון ברק במהפכה המשפטית שלו וזאת יריב לוין מנסה למחוק.
הגיע הזמן לבנות חוקה שתהיה הבסיס ושומר הסף לזכויותיהם של אזרחי המדינה ללא הבדל דת גזע מין לאום ודעות פוליטיות. והדבר צריך להעשות בהדברות ובהליך דמוקרטי טהור, ללא שטיקים וטריקים
ברק לא המציא שום מהפכה שיפוטית. הוא פיל בהתאם לחוק יסוד השפיטה. נא עיין בחוק. בהחלט ראוי שתיכתב חוקה, אבל יש סיבה מדוע לא נעשה עד עתה. בגלל ההתנגשות שבין "יהודית" ל"דמוקרטית". קרי עירוב העניינים שבין הדת למדינה.
אשמח למקור לטענה –
״ רוטמן מודה שלפי הצעת המהפכה המשפטית, בית המשפט לא יוכל להחיל ביקורת שיפוטית על חוקים שפוגעים בזכויות שאינן קבועות מפורשות בחוקי יסוד – כלומר, חופש הביטוי, שוויון, חופש ההתארגנות, חופש מדת ועוד.״
הכול שקוף, ישלהפיל את הממשלה הפשיסטית הזאת בהקדם האפשרי.
אז אולי הגיע הזמן לחוקק את אותם הזכויות ולא להסתמך על פרשנות של שופטים. מי שמנסה להחליף את הכנסת בקבוצה סגורה של שופטים, לא יכול להתפלא שמנסים להשפיע/להחליף/לשנות את הרכב השופטים הללו.
האמת הצעה מוגזמת – החלטה של 15 שופטים פה אחד. אני מסכים שצריך לאזן את זה. מאידך צריך גם לאזן את היכולת של בג"ץ לפסול חוקים מכיוון שהציבור לא בחר את השופטים. אפשר לחשוב על המון פשרות אם רוצים. קודם כל חוקי היסוד
שעל פיהם פוסלים חוקים צריכים להיות ברוב גדול יותר מ 61 אחרת זה גם הם בדיחה כי ניתן לשנותם בקלות וזה גם מראה שאין עליהם הסכמה רחבה. אם חוק עובר בהסכמה של 70-80 מנדטיים הגיוני להגיד שזה חוק יסוד שניתן לפסול באמצעותו חוקים. ואז כמובן לא צריך רוב של 15 שופטים. אולי רוב של 2/3 גם ליצירת חוק יסוד (80 מתוך 120 חברים) וגם לפסילת חוק בעליון (10 שופטים)? כשרוצים יש פשרות.. ומלא…
כל ההצעות של רומן לוין יש להן מטרה אחת והיא הפיכה משטרת וסיון להפוך את המדינה למדינת הלכה הנשלטת על ידי קבוצה קטנה ומשיחית שבינתיים נשלטת על ידי נתניה ובקרוב כנראה על ידי לוין והרב רומן שיהפכו את כולנו לעבדים לדת ולהלכה מבית לוין רוטמן שתשתנה מדי יום ותכתיבים את אורחות חיינו בכל התחומים ותחייב רק את העבדים בכל ההלכות והמצוות והשולטים ממילא יהיו פטורים והם ורק הם יהיו מכל מנעמי החיים.