ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, הוא בעל אחזקות של כאחוז אחד (1%) בחברת הטכנולוגיה טימוקו יחד עם בת זוגתו מיכל, כך לפי בדיקת "מאה ימים של שקיפות". לדברי הרצוג, רכישת המניות "בוצעה בעקבות פניה של אחד היזמים שהוא ידיד המשפחה, ולאור העובדה שהחברה מפתחת משחקים לטיפול והעצמה של ילדים עם צרכים מיוחדים קשים".
יו"ר המחנה הציוני ביקש להבהיר כי אחזקות בני הזוג "דווחו כדת וכדין בכל הצהרות ההון שלהם", וכי הם גאים בתמיכה בתחום טכנולוגי הקרוב לליבם. יצוין כי כיום אין לציבור גישה להצהרות ההון של חברי הכנסת, וכי אין חובת דיווח של האחרונים על מסחר שהם מבצעים במניות, על אף החשש מניגוד עניינים העולה מהפרצה הזו. כלומר, חברי כנסת רשאים כיום להחזיק במקביל לעבודתם הציבורית בתיקי מניות אשר יטו את מאזן השיקולים שלהם, באופן שעשוי להפוך אותם למעין לוביסטים נסתרים של חברות כאלה ואחרות.
הרצוג הסכים לענות לשאלותינו בדבר אחזקותיו הנוספות, וסיפר כי יש לו תיק ניירות ערך המנוהל באופן שוטף על ידי חברת ניהול, וכן כי הוא בעל מניות בקואופרטיבים חברתיים – "שלנו" ו"הפועל קטמון ירושלים".
תשובתו של הרצוג מעלה תהיות לגבי שאר חברי הכנסת – האם נצטרך להמשיך לפנות אליהם באופן פרטני כדי לקבל את פירוט אחזקותיהם ולוודא שאין בהם חשש לניגוד עניינים? אנחנו ב"מאה ימים של שקיפות" טוענים שתיקי המניות צריכים להיות חשופים לציבור מתוקף חוק, כפי שמתקיים, לדוגמה, לגבי נבחרי הציבור בארה"ב.
הצעת חוק ברוח זו כבר הונחה בעידודנו על שולחן הכנסת פעמיים, ונדחתה, בין היתר על ידי "יש עתיד" בהובלת ח"כ יאיר לפיד בטענה כי מדובר בחדירה לפרטיות. מנגד, ח"כ אילן גילאון מנסה לקדם חקיקה לחשיפת תיקי המניות של נבחרי הציבור בישראל. "ח"כ צריך להיות חלון שקוף שכל אחד יכול להביט דרכו, מה יש להסתיר?", כך לדברי גילאון.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת