ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
בקשת 12, ערוץ הטלוויזיה הפופולרי והמשפיע בישראל, מסקרים באופן מוטה את בעלי השליטה, כך עולה ממצאים ראשוניים של עבודה אקדמית שערך שגיא ירוסלב. ממצאי מחקרו מאששים מקרים קודמים, שעליהם דווח בזמן אמת באתר "העין השביעית". הן בקשת והן בחדשות 12 לא הגיבו לפניית "העין השביעית".
שני ערוצי הטלוויזיה המסחריים בישראל נשלטים בידי אילי הון שבשליטתם גם חברות מונופוליסטיות, שמזהמות את הסביבה או מזיקות לבריאות הציבור בדרכים אחרות. ממצאיו של ירוסלב מעלים כי ככל הנראה לא מדובר בצירוף מקרים. אחזקה בכלי תקשורת פופולרי יכולה לספק לבעל השליטה שוט לאיים באמצעותו על רגולטורים ופוליטיקאים כדי שיפעלו לטובת עסקיו האחרים, אך בו בזמן הוא יכול גם להטות באותו אופן את הסיקור בכלי התקשורת שלו עצמו.
במסגרת עבודת סמינריון איתר ירוסלב באמצעות תוכנת Digger של חברת "יפעת מחקרי מדיה" את כלל הסיקור של חברות ואינטרסים הקשורים לבעלי השליטה בערוצים: חברת קוקה-קולה ישראל, מתווה הגז, מונופול המלט נשר ותאגיד שטראוס לאורך שנת 2021 בערוצים 11, 12 ו-13. אחר כך בחן כל אייטם, על סמך הכותרת שלו ובמקרה הצורך באמצעות צפייה מלאה בו, כדי לבודד את האייטמים שבהם הוצג מושא הסיקור באופן שלילי. בהמשך העמיד ירוסלב את היקף הסיקור השלילי בכל ערוץ אל מול זהות בעלי המניות. בעוד שברשת 13 לא נמצאה התאמה מובהקת, בקשת 12 בלט הקשר בין הבעלות לבין הסיקור.
בעל השליטה בקשת 12, דודי ורטהיים, הוא גם בעל השליטה בחברת קוקה-קולה ישראל, מונופול בתחום המשקאות הקלים, שחבה את רווחיה למכירת משקאות ממותקים, שמזיקים לבריאות הציבור הישראלי ובקבוקיהם מזהמים את הסביבה (תאגיד קוקה-קולה ישראל מחזיק גם בחברות פריגת ונביעות, מחלבות, מבשלות בירה, יקב ועוד).
לפי הבדיקה של ירוסלב, בערוץ קשת 12 תחת המנכ"ל אבי ניר, ובחברת החדשות של הערוץ תחת המנכ"ל אבי וייס, נמצאה הטיה בוטה בסיקור חברת קוקה-קולה.
שנת 2021, יש לזכור, היתה שנה מאתגרת עבור מונופול המשקאות הקלים. חוק הפיקדון על מכלי משקה הורחב, כך שיחול גם על בקבוקי משקה גדולים. בנוסף אושר במהלך השנה המס על משקאות ממותקים. שני המהלכים איימו לפגוע בהכנסות קוקה-קולה ישראל, ובסיקור שניהם אכן בלטו בקשת 12 ובחברת החדשות של הערוץ מקרים של סיקור שגויס לטובת האינטרס של בעל השליטה ורטהיים. לפי בדיקת ירוסלב, המקרים שעליהם דווח באתר "העין השביעית" בזמן אמת לא היו חריגים אלא חלק ממגמה.
במהלך 2021 שודרו בשלושת ערוצי הטלוויזיה המרכזיים 143 אייטמים שבהם הוזכרה קוקה-קולה, מתוכם 39 אייטמים בכאן 11, 72 אייטמים ברשת 13 ורק 32 אייטמים בקשת 12. מעבר לנטייה של קשת 12 וחדשות 12 להתייחס בצמצום לחברה של בעל השליטה בערוץ, בשעה שזו בתקופה בעייתית מבחינה מסחרית, ירוסלב מצא כי "קוקה-קולה מסוקרת באופן החיובי ביותר בקשת מתוך כלל הערוצים שנדגמו". לפי הבדיקה, רק 22% מהאזכורים בקשת 12 לקוקה-קולה היו בעלי אופי שלילי, לעומת 59% בכאן 11 ו-62.5% ברשת 13.
הטיה דומה, אם כי חריפה פחות, נמצאה גם בסיקור שהעניקו קשת 12 וחדשות 12 לעסקי הגז של יצחק תשובה. בשנת 2021 היה תשובה, טייקון הגז הבולט בישראל, בעל מניות מיעוט בקשת 12 באמצעות בתו גל נאור (במהלך השנה מכר חלק מהמניות ובשנת 2022 נפטר סופית מאחזקותיו בערוץ). במקביל החזיק תשובה גם בשליטה על קבוצת דלק, שבין היתר מייצרת אנרגיה מגז בתהליך מזהם שמזיק לסביבה ומאיץ את משבר האקלים.
בשנת 2020 נקלעו עסקיו של תשובה למשבר חריף, ובחדשות 12 העדיפו להתעלם. לאורך מרבית שנת 2021 עדיין סבלה מניית דלק קידוחים של תשובה (כיום ניו-מד אנרג'י) משפל, והיכולת שלה להחזיר את חובותיה הועמדה בספק. על רקע זה מעניין להיווכח בכמות ואופי הסיקור שקיבל מונופול הגז בקשת 12 וחדשות 12.
מונופול הגז הוזכר בשנת 2021 ב-75 אייטמים ששודרו בשלושת ערוצי הטלוויזיה המרכזיים. 38 אייטמים בכאן 11, 24 אייטמים ברשת 13 ורק 13 אייטמים בקשת 12.
כמו במקרה של קוקה-קולה, גם בכל הקשור למונופול הגז המזהם נראה כי בקשת 12 מעדיפים פשוט להימנע מסיקור עסקיו של בעל המניות בערוץ. וכמו במקרה של קוקה-קולה, גם במקרה של מונופול הגז, כשבקשת 12 וחדשות 12 בכל זאת נדרשו לסיקור העסקים של בעלי המניות, עשו זאת באופן חיובי ביחס למתחרים. רק 23% מהאייטמים בקשת 12 על מונופול הגז היו שליליים לעומת 31.5% מהאייטמים בכאן 11 ו-33% מהאייטמים ברשת 13.
ירוסלב בדק גם האם יש סימנים להטיה ברשת 13 לטובת בעלי המניות בערוץ זה. לן בלווטניק, בעל השליטה ברשת 13, הוא גם בעל השליטה במונופול המלט נשר, אחד המפעלים המזהמים בישראל. ואולם, מבדיקת ירוסלב עלה שמונופול המלט כמעט ולא סוקר באף אחד מערוצי הטלוויזיה בשנת 2021, עד כדי כך שלא ניתן היה לבצע בעניינו השוואה בעלת תוקף סטטיסטי. על כן נגרעו בלווטניק והמפעל המזהם שלו מהמחקר.
יצוין כי מפעל המלט נשר הוא המפעל הפרטי המזהם בישראל, והוא פועל בסמוך לאוכלוסיות מוחלשות המתקשות להתארגן על מנת להיאבק בזיהום. היעדר הסיקור של המפעל מלמד משהו על ההטייה הבעייתית בכלל התקשורת.
משפחת שטראוס, בעלת מניות מיעוט ברשת 13, היא גם בעלת השליטה בקבוצת שטראוס, תאגיד המזון הגדול בישראל. בבדיקה של ירוסלב לא נמצא קשר מובהק בין הבעלות של שטראוס על מיעוט המניות בערוץ רשת 13 לבין היקף ואופי הסיקור של תאגיד המזון.
מתוך 243 אייטמים על שטראוס, 53 הופיעו בכאן 11, 104 בקשת 12 ו-86 ברשת 13. כלומר, בניגוד לתמונה שעלתה מבדיקת החברות שבבעלות בעלי המניות של קשת 12, ברשת 13 לא מיעטו באופן חריג לדווח על החברה של בעלי מניות המיעוט. יתר על כן, שיעור האייטמים השליליים ברשת 13 על שטראוס עמד על 62%. פחות אמנם מאשר בכאן 11 (83%) אך יותר מאשר בקשת 12 (53%).
"לדעתי זה לגיטימי שלבעלים של ערוץ טלוויזיה יש אג'נדה", אומר ירוסלב ל"העין השביעית", "אבל פחות לגיטימי בעיניי שמאחורי הערוץ עומד מותג המשקאות הקלים מספר אחת בארץ, כשהערוץ מנצל את כוחו ואת האמון שהציבור נותן בו כדי להטות את דעת הקהל בנוגע לנושאים משמעותיים לבריאותו כמו תחלואה בסוכרת ומס על המשקאות הממותקים". לדבריו, הממצאים שהעלה הדגישו עבורו את חשיבותו של תאגיד השידור הישראלי, שאינו נמצא בבעלות איל הון פרטי.
הסמינריון של ירוסלב, סטודנט שנה ג' במדעי ההתנהגות בבית הספר לחברה ואמנויות (ASA), בקרייה האקדמית אונו, עסק בהשפעת שליטת בעלי ההון בקשת ורשת על היקף ואופי הסיקור של החברות האחרות שבשליטתם, ונערך בהנחיית ד"ר מירב נקר-סדי. בשיחה עם "העין השביעית" ביקש ירוסלב להבהיר כי מסקנות עבודתו הן ראשוניות וכי יש עוד צורך במחקר נוסף כדי לקבוע עד כמה מובהקת ההטייה של קשת 12 וחדשות 12 לטובת בעלי השליטה בערוץ.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
תגובה אחת
ממתי סמינריון בתואר ראשון, אצל מרצה שאינה עוסקת במחקר תקשורת, הוא כותרת ראשית באתר שעוסק בתקשורת ובפוליטיקה? הורדתם את הרף קצת, לא?