ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
גם אתם חשבתם בתמימות שנגיף הקורונה הוא בסך הכל מחלה? טוב, גם אנחנו. אבל לפי משרדי הממשלה ונבחרי הציבור שלנו, הנגיף המסתורי לא רק מייצר אבטלה ועוני, אלא גם מסוגל לשבש רטרואקטיבית תהליכים שהיו צריכים לקרות הרבה לפני ש-covid 19 פרץ לחיינו.
בשורת כתבות שפרסמנו בחודשים האחרונים על מחדלים ומריחות זמן מצד נבחרי הציבור, קיבלנו שוב ושוב את התשובה: "הקורונה עיכבה אותנו". אספנו עבורכם את כל התגובות שהשאירו אותנו פעורי פה.
המחדל הראשון הוא מחסור המגנזיום במים. בקצרה: בשנת 2003, הממשלה נחשפה לכך שהיעדר מגנזיום במים המותפלים פוגע בבריאות הציבור. עד כמה פוגע? לפי משרד הבריאות, הוספת מגנזיום יכולה למנוע כ-250 מקרי מוות בשנה. ב-2009 קבעה ועדה ייעודית כי יש להוסיף מגנזיום למי השתייה. חרף זאת, המים שלנו נטולי מגנזיום עד עצם היום הזה, תוכלו לקרוא את הכל בתחקיר המגנזיום של מאיה קרול.
עוד כתבות ב"שקוף":
הפיילוט של הוספת המגנזיום טרם יצא לפועל, על אף שחלפו שמונה שנים מאז שמשרד ראש הממשלה קבע כי יש לבצעו, ושמועדו כבר נדחה מספר פעמים. אבל מזל שפרץ לחיינו נגיף הקורונה, כי הוא תירוץ שמתאים בדיוק לדוברות משרד הבריאות כדי להסביר את המחדל.
"כידוע בוודאי, בחודשים האחרונים משרד הבריאות עסוק מאוד במשבר הקורונה, ורוב המשאבים של משרד הבריאות וממשלת ישראל מתועדפים לנושא זה", בחרו להסביר במשרד הבריאות.
"מסיבות אלו קשה להעריך מתי יותנע הפיילוט, שרק על פי תוצאותיו יוחלט האם ומתי יוסף מגנזיום למים המותפלים. אנו כמובן מקווים שהנושא יתקדם בקרוב".
מסתבר שמחלת הקורונה האכזרית לא פסחה גם על הרשויות המקומיות, ולכאורה מנעה מינויים של מבקרי פנים בשלל עיריות ומועצות. להזכירכם, נכון ליוני, ב-19 רשויות מקומיות אין מבקר פנים, כ-14 מתוכן בפער חמור, כך כתב עידן בנימין בכתבה על מבקרי הפנים. רק שהעובדות לא ממש מעניינות את הרשויות המקומיות. מבחינת קריית ים ומבשרת ציון לדוגמה, משבר הקורונה הוא תירוץ לגיטימי לעובדה שלא מינו מבקר פנים כשנתיים.
"בשל הקורונה – הוקפא הנושא וההליך יחל שוב בימים הקרובים", אמרו במבשרת ציון. "הנושא מוכר, אך ועדת המכרזים בוטלה בשל משבר הקורונה", הסבירו בקריית ים.
כל שנה, כל שר בממשלה נדרש להגיש הצהרת הון למבקר המדינה. וכל שנה, אנחנו נתקלים בעשרות בקשות דחייה במקרה הטוב, והתעלמויות במקרה הרע, מחוק זה. מי שעוקב אחרינו באדיקות כבר מכיר את שלל התירוצים המגוונים שקיבלנו, כשבחרנו לא להרפות עד שכולם יגישו אותה.
השנה, סגן שר הבריאות יואב קיש מיהר להשתמש במילת הקסם החדשה. "סגן שר הבריאות, ח"כ יואב קיש, עסוק מבוקר עד ערב במשבר העולמי סביב נגיף הקורונה. נושא הצהרת ההון נמצא בטיפול ויוגש בקרוב", נמסר מלשכתו.
סגן השר, נראה לך סביר שכל האזרחים יאחרו בתשלומי ארנונה, מיסים ומשכורות – בגלל הקורונה? חוק אחד לך וחוק אחד לנו? אולי אין לנו את התרופה למחלה, אך יש לנו את התרופה לשחיתות: שקיפות. ואנחנו לא נרפה עד שתשמש בה.
כל שנה משרד הבריאות מתבקש לפרסם את שמות התורמים למוסדות הרפואיים ולהסתדרות הרפואית עד האחד במאי. בכל שנה הוא מתעכב. כך, הדו"ח של שנת 2018 פורסם באיחור של חצי שנה, וכל דו"ח החל מ-2014 הגיע לעינינו באיחור מעצבן. אבל השנה, כשכתב שקוף, עידן בנימין, פנה למשרד הבריאות, הם זכו בתירוץ חדש להתהדר בו: משבר הקורונה כמובן.
"לאחרונה הסבנו את עיקר המאמצים לטיפול במשבר הקורונה", הסבירו במשרד הבריאות. "הטיפול בנתוני התרומות נמצא כרגע בעשייה והדו״ח יתפרסם בזמן הקרוב".
יותר משנה חלפה מאז שנדרש מבקר המדינה לדווח לציבור כיצד התנהלו חברי הכנסת עם הכסף שקיבלו לטובת הפריימריז. אין לנו שום דרך לדעת אם עשו שימוש הגון בכסף שלנו. אבל לפי תשובת מבקר המדינה לכתב שלנו, עידן בנימין, הקורונה היא תירוץ סביר לכך.
משרד מבקר המדינה טען כי "בשל תקופת משבר הקורונה וריבוי מערכות הבחירות היו עיכובים בהגשת הדוחות הכספיים של המועמדים ותשובותיהם לביקורת. משרד מבקר המדינה עוסק בימים אלו בהשלמת הביקורת על כלל המועמדים בכל מערכות הבחירות שהתקיימו, ועם השלמתה היא תפורסם לציבור".
אין ספק שמשבר הקורונה משפיע כמעט על כל תחום בחיינו, וכן על עבודתו של כל משרד ממשלתי. אין ספק שהוא מייצר כאוס וחוסר וודאות, ותוקע תהליכים ותכניות. אבל הוא לא לגיטימציה לצפצף על הציבור. כבר באפריל סיפרנו לכם איך הטייקונים מכניסים לנו יד לכיס בחסות הקורונה, ומסתבר שהשיטה הזו מתפשטת ממש כמו המגיפה. אסור לנו לתת לקורונה להיות מילת קסם לטרפוד חובות אמיתיות לציבור.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
תגובה אחת
דרושים עובדים לעבודה מהבית בהזנת נתונים וקלדנות, לפניות שלחו לי הודעה בוואצפ 054-5699972 עופרי