ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

דו”ח המבקר בגובה העיניים – והפעם: הפשיעה החקלאית בישראל

ממשיכים לפענח עבורכם את דו"חות מבקר המדינה ■ מעת לעת נצלול אל פרק בדו"חות המבקר, נביא לכם ממנו חלקים חשובים ומעצבנים במיוחד - בשפת בני אדם ■ והיום: על התמודדות משטרת ישראל עם הפשיעה החקלאית

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

| אייל גוהר |

כנראה שאת הפוסט הבא, החקלאים לא יקראו. זה מובן, כי כפי שעוד מעט תבינו, יש להם אדמה להגן עליה בגופם, בנוסף לעבודתם השגרתית.

ידעתם שהמרחב העירוני הצפוף מהווה רק כ-15% משטח מדינת ישראל? 85% משטח המדינה מוגדרים כ'מרחב כפרי'. חלק משמעותי ממרחב זה הוא השטחים החקלאיים, המאופיינים, לדברי המבקר, בהיעדר אכיפת חוק אפקטיבית מצד המשטרה. השטחים האלה עצומים (ביחס לגודלה של ישראל), מה שהופך את בעיית הפשיעה החקלאית לבעיה לאומית.

הפשיעה במרחב הכפרי פוגעת בענפי החקלאות השונים, והיא מתבטאת בגניבה של תוצרת ויבול, השתלטות על שטחי מרעה, השחתת תשתיות בשטחים חקלאיים, גניבה של בעלי חיים, גניבה והשחתה של ציוד חקלאי (לרבות טרקטורים).  מילא זה, אבל גניבה של חומרי הדברה ודישון יכולה להוות סכנה אמיתית: ניתן לייצר באמצעותם חומרי נפץ, או לחילופין – שימוש או אחסון לקוי של החומרים האלה עלול לגרום לסכנה בריאותית לציבור.

מבקר המדינה בדק את התופעה הזו. מהממצאים אפשר להבין את רמת התסכול של החקלאים מההתמודדות של המשטרה עם הפשיעה נגדם:

  • יש פער גדול בין המידע הנמסר למקבלי ההחלטות לבין המציאות בשטח: הנתונים אותם קיבלו הכנסת, הממשלה והציבור חסרים ב-60% מהאירועים שתועדו בשטח על-ידי שוטרי מג"ב.
  • הפושעים לא משלמים על מעשיהם: יחידת התביעות של המשטרה מצאה לנכון להגיש כתב אישום רק בכ-4.5% מהתיקים שנפתחו בגין פשיעה חקלאית. כאשר למעלה מ-94% מהתיקים נסגרים ללא מיצוי משפטי, לא פלא שאמונם של החקלאים ברשויות החוק נמצא בשפל.
  • אכיפה לא אפקטיבית של המשטרה: השטח הממוצע לסיור במרחב הכפרי בנגב הוא 3,309 קמ"ר (פי 28 משטחה של באר שבע!)
  • עדות מרגיזה שמספרת את סיפור ההתמודדות הכושלת של המשטרה עם הפשיעה החקלאית:

"ב-25.1.16 התקבל אצל דבוראי דיווח ממכשיר איתור שהוצב על כוורות ביער בן שמן, שהכוורות נגנבו והגיעו למתחם בשכונה בלוד. הדבוראי ניגש לתחנת המשטרה בלוד להגיש תלונה. עקב עומס בתחנה הופנה לתחנת רמלה, שם הגיש תלונה בשעה 22:22. בתלונה צוין כי מדובר בגניבת כוורות, וסווגה כעוון". זה לא נגמר שם: "מאחר שאזור יער בן שמן הוא בתחום אחריותה הטריטוריאלית של תחנת מודיעין הועבר התיק לטיפול שם. בתחנת מודיעין החליטו שלא לפתוח בחקירה, וב-26.1.16, יום אחד בלבד לאחר שבוצעה הגניבה, הוחלט על סגירת התיק בעילה של 'עבריין לא נודע'".

אתם קוראים נכון – מכשיר האיתור שנמצא על הסחורה הגנובה עדיין עובד, אך המשטרה סוגרת את התיק לאחר פחות מ-24 שעות!

נקודת אור: לא בפעם הראשונה, אזרחים לוקחים אחריות ויוזמים פתרון עצמאי. בשנת 2007, לאחר הבנת מצוקתם של החקלאים ואוזלת ידה של המשטרה, הוקם ארגון השומר החדש אשר שם לו למטרה להגן, בהתנדבות, על המרחב הכפרי במדינה. נראה כי החקלאים נותנים את אמונם בארגון – שבשנת 2015 דיווחו לארגון על 333 אירועים בנגב, בזמן שלמשטרה דיווחו רק על 3! עמותות שנכנסות לוואקום שמותירה המדינה, כבר אמרנו?


פרקים קודמים בסדרת “המבקר”:

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,874 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק