ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

ההצלחה הכי גדולה בקדנציה של שר האוצר כ"ץ: הטבת מס למשקיעי נדל"ן

תקציב הוא לא העביר, המשק במשבר ומספר המובטלים עולה. אבל בקיץ האחרון שר האוצר זכה להישג: הוא גרם לוועדת הכספים לאשר הטבת מס למשקיעי נדל״ן. איך הוא עשה את זה?בעזרת איום על חברי הוועדה שיבטל הסכמתו לתת סיוע כלכלי למשפחות מרובות ילדים. אנחנו כאן כדי להזכיר את המחטף. סיכום חצי שנתי

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

שר האוצר ישראל כ"ץ (צילום: פלאש 90)

חצי שנה אחרי שנכנס לתפקיד, ניתן לומר ששר האוצר ישראל כ"ץ כשל כמעט בכל מעשיו: הוא עדיין לא הצליח להעביר תקציב, למרות שזו המשימה הכי חשובה שיש לשר אוצר; הוא הבטיח שיעביר חקיקה לקיצוץ בשכר הבכירים ונבחרי הציבור וכשל – הכנסת עשתה זאת בלעדיו; מאז נכנס לתפקידו, במאי 2020, התפטרה שורה ארוכה של בכירים במשרדו תוך פיזור האשמות על האופן שבו הוא מנהל את המשרד; בינתיים לכמעט מיליון בני אדם אין עבודה, והמשבר הכלכלי מעמיק. 

מה כן הצליח לעשות כ"ץ בזמן הזה? – לאשר הטבה לבעלי הון: הורדת מס רכישה על דירות להשקעה. 

ששה חודשים לתוך של הקדנציה של כ"ץ במשרד האוצר, אנחנו מסכמים. אנחנו גם לא שוכחים את המחטף שביצע בקיץ האחרון, בעיצומו של משבר הקורונה, ובו התנה מתן סיוע כלכלי ממשלתי למשפחות מרובות ילדים במתן הטבות מס למשקיעים בדירות ששוות מיליוני שקלים.

צעד אחרי צעד, כך בוצע המחטף:

מרדימים את השטח

בשנת 2015 העביר שר האוצר דאז משה כחלון חוק זמני שהעלה את מס הרכישה ברכישת דירות להשקעה. כלומר – מי שקונה יותר מדירה אחת ישלם מס גבוה יותר החל מהדירה השניה. החוק היה עתיד לפקוע בסוף 2020. משרד האוצר היה צריך להחליט האם להאריך את החוק לקראת סוף השנה. 

אבל כבר ביולי 2020 מחליט שר האוצר שלא להאריך את החוק, ואפילו לקצר את תוקפו. עכשיו הוא צריך למצוא דרך לעשות את זה, והנה נקלעה ההזדמנות.

ב-15 ביולי 2020 מכריזים רה"מ ושר האוצר על סיוע כלכלי ממשלתי לאזרחים בשל משבר הקורונה: כל אזרח בוגר יקבל 750 שקלים. משפחות יקבלו עוד 500 שקלים לכל ילד – עד שלושה ילדים. שווי ההטבה מוערך בכשישה מיליארד שקלים.

ארבעה ימים אח"כ, ב-19 ביולי 2020, התוכנית מאושרת בממשלה.

חולפים עוד שלושה ימים, וב-22 ביולי 2020 מופצת הצעת החוק.

ב-27 ביולי, חמישה ימים מאוחר יותר, הצעת החוק מונחת לקריאה ראשונה בכנסת, ועוברת עוד באותו היום. 

עד אז, לא נראה כל זכר לעסקה שעומד משרד האוצר להניח על השולחן ביום למחרת – סיוע למשפחות מרובות ילדים תמורת הטבת מס למשקיעי נדל"ן.

חולפת יממה. ב-28 ליולי מגיע החוק לדיון בוועדת הכספים להכנה לקריאה שניה ושלישית. הח״כים מנסים להבין משר האוצר מדוע הוחלט לתת מענק רק לשלושה ילדים ומה אמורות לעשות משפחות ברוכות ילדים. 

"למה עצרתם בילד השלישי? מה, הילד הרביעי לא צריך לאכול, או הילד החמישי?", שואל יו"ר הוועדה גפני. "אנחנו עומדים על כך שמה שמגיע לילד אחד, שניים, שלוש, מגיע לכל ילד אחריו", אומר ח"כ טיבי. "אני יודע שיש מסגרות תקציב ואני לא פופוליסט, אז תיתנו לכל ילד פחות, אבל כל ילד במדינת ישראל צריך לקבל…", דורש ח״כ סמוטריץ׳, וברוח דומה ממשיכים גם שאר הח״כים. 

הדיון נמשך. חברי הוועדה ממשיכים לדרוש החלת המענק על כלל הילדים, ח״כ מיקי זהר מציע מתווה, ושר האוצר לבסוף משתכנע לשחרר את החגורה: גם הילד הרביעי יקבל מענק של 500 שקלים, וכל ילד נוסף יקבל 300 שקלים. 

עוד בשקוף:

האוצר מפתיע

ממשיכים להקריא את החוק בוועדה, הח״כים והיועצים מציעים תיקונים, השר והח״כים מחליפים מחמאות. דיון הרמוני ויעיל. אבל אז מפתיעה יעל לינדברג, מאגף תקציבים במשרד האוצר, ואומרת: 

"אנחנו מציעים לבצע תיקון בחוק מיסוי מקרקעין, כך שיוקדם מועד פקיעת הוראת השעה של מס הרכישה, קרי להחזיר את שיעורי המיסוי של מס הרכישה לשיעורים שהיו בשנת 2015. הסיבה לכך שאנחנו מוצאים דחיפות לבצע את השינוי הזה בתקופה זו, היא מכיוון שאנחנו רואים ירידה בהיקף העסקאות בשוק, במיוחד בתקופת הקורונה. אנחנו כבר לא בתקופה שהייתה אז, כשהעלייה ברמת המחירים הייתה אסטרונומית ובלתי נשלטת. אנחנו בתקופה אחרת ולכן אנחנו חושבים שכרגע זה המועד הנכון". 

"איפה הנוסח? אנחנו לא מכירים את זה בכלל", מגיב יו"ר הוועדה המופתע, משה גפני (יהדות התורה). אנשי האוצר מתעקשים שהנוסח הופץ, וגפני שואל: "איך זה קשור לחוק?". ומצטרף גם סמוטריץ׳' שמעלה תהיות משל עצמו.

כן, אתה. יו״ר ועדת הכספים ח״כ משה גפני (צילום: דוברות הכנסת)

לרגע הזה חיכה שר האוצר שפוצח במונולוג קצר ומסביר מה הקשר בין שמיטה להר סיני.

אמ;לק: אני לא שאלתי אתכם שאלות, ביקשתם ולכן שיניתי את דעתי בנוגע למענק למשפחות ברוכות ילדים. לכן אתם לא תשאלו שאלות ותאשרו את הטבת המס שאני רוצה לתת לעשירים. ואם לא תסכימו איתי? אני יכול לחזור בי בנוגע להטבות המס. הכל או לא כלום. 

ואלו הדברים: 

"ברשותכם, גם אני לא שאלתי על כל סעיף איך הוא קשור. בסוף הכול קשור כדי לסייע לציבור. תוך כדי הדיון אתם שכנעתם. באתי לכאן בלי שהייתה הידברות קודם גם לגבי הילדים וגם לגבי דברים אחרים כמו חיילים משוחררים. עכשיו שכנעתם לגבי השירות הלאומי והשירות האזרחי ולגבי עוד דברים. אנחנו נמצאים במצב שבאה הממשלה ורוצה להוריד את מס הרכישה. להוריד מס. אנחנו מוותרים על הכנסות כדי להאיץ כרגע תחום מאוד חשוב, שזה תחום הדיור. יש לו  משמעות בבנייה, יש לו משמעות בקנייה ויש לו משמעות בשכר דירה. ברגע שתרד העלות של רכישת דירה שנייה בכל הארץ, באופן טבעי יהיו דירות להשכיר לאותם אלה שאנחנו רוצים לעזור להם עכשיו במענקים, בהלוואות ובתחומים אחרים. 

"מבין החוקים זה התאים גם לחוק הקודם. בסופו של דבר, סוגיית החוק הקודם הושלמה ולכן זה גם מתאים כאן. אם אנחנו מדברים על מעון, על מזון ועל מרפא, זה הבית. אני כשר אוצר לכאורה מוותר על הכנסות ישירות. בצלאל, רק שתדע, שיש הרבה יהודים מהעולם – שאני לא ארגיז את אחמד, אבל זאת האמת – ששוקלים עלייה ורוצים לקנות בתים. הדבר הזה יכול לעודד אותם. גם במגזר הערבי וגם בכל הארץ יש הרבה שרוצים ושוקלים לקנות בתים. אני חייב להניע את הענף הזה".

מאותו הרגע, כולם, קואליציה ואופוזיציה, מתיישרים עם כ"ץ. חוץ מהח״כים של הרשימה המשותפת.

מיקי לוי מ"יש עתיד" אומר לכ"ץ: "אני מברך אותך ומבקש מכולכם לא לעשות בעיות. זה לטובת המשק, זה יניע את גלגלי הבנייה מחדש", סמוטריץ׳ מבהיר: "הטיעון של העלייה קנה אותי", ועודד פורר מוסיף "יש לך תמיכה גם של האופוזיציה". 

הח״כים לא דורשים מכ"ץ להציג נתונים וגם לא להסביר מה הקשר בין הטבת מס לאנשים שיש להם כסף לדירה שניה, שלישית ורביעית ב-16 מיליון שקל, לבין מענקים למשפחות ברוכות ילדים. רק ח"כ עאידה תומא סלימאן קוראת שוב ושוב "מה זה שייך עכשיו לנושאים שלנו? מה זה שייך לחוק?". אבל היא לא מקבלת התייחסות. "תגלו לנו מה העסקה", היא מנסה לעקוץ. אבל ללא הועיל. 

"תגלו לנו מה העסקה". ח"כ עאידה תומא סלימאן

מי שמנסה לבלום את המחטף הוא היועץ המשפטי של ועדת הכספים אייל בן ארי: "הנוסח הזה, שאלנו היום בבוקר מה הקשר שלו לנושא הקורונה, מה הזיקה שלו. אני רוצה לציין בפני אדוני שגם הגופים הרלוונטיים לא יודעים ולא הוזמנו להביע את עמדתם". בן ארי מנסה להתעקש לקבל מכ"ץ לקבל פרטים כי "זה נושא חדש". או אז מבהיר כ"ץ באיום כי אם הטבת המס היא "נושא חדש" שצריך לדון בו בנפרד, אז גם המענקים לילדים רביעי והלאה, ושאר הנושאים בהם עסקו קודם לכן – הם "נושאים חדשים" שיש לדון בהם בנפרד. 

"זה מה שדחוף להכניס בחוק?"

ביום שלמחרת, 29 ביולי, מתכנסת הוועדה שוב להקראת סופית של החוק אחרי תיקונים ולהצבעה לפני קריאה שניה ושלישית. הרכב הנוכחים בחדר מעט שונה. בין היתר, את הדיון מנהל ח"כ ינון אזולאי, ומצטרפת גם ח"כ מרב מיכאלי. 

מנהלי הדיון התכוונו לדלג מעל העניין הפעוט הזה של הטבת מס לרוכשי מספר דירות, ולהחליק את הנושא. אבל מיכאלי מנסה לפתוח את הדיון. "איך אתם מצדיקים את ההורדה של מס רכוש, ועוד ההגדלה של הסכום עד 16 מיליון שקלים?", היא שואלת. "אנחנו באים פה לעשות טוב לאנשים, להוריד להן מהמס", אומר אזולאי על ההטבה למיליונרים. שמסביר שלא יפתח שוב את הדיון כי "מיצינו את העניין".

בסופו של דבר, כל חברי הוועדה מבינים היטב את האיום של כ"ץ, ואף אחד מהם לא רוצה להיתפס כמי שעצר את חלוקת המענקים לכל אזרחי המדינה. לכן כולם, כולל כולם, מצביעים בעד ההצעה לחלוקת מענקים לאזרחים וגם הטבות מס לעשירים. 

"איך הנחה למיליונרים, אדוני שר האוצר, מקדמת את המשק הישראלי?". ח"כ מרב מיכאלי

כמה שעות אחר כך התייצבה מיכאלי על הפודיום במליאת הכנסת, ונשאה דברים נוקבים אותם הפנתה ישירות ליו״ר ועדת הכספים גפני, ולשר האוצר כ"ץ:

"יו"ר הוועדה גפני, לא הבנתי. בחוק שבו אתה דואג למשפחות שיש להן באמת הרבה מאוד ילדות וילדים, ופעמים רבות מצבן הכלכלי הוא כזה שהן זקוקות וזקוקים לסיוע, בחוק הזה דחוף להכניס בלי דיון, בלי הליך ראוי, עזרה דווקא לאנשים שיכולים להרשות לעצמם לקנות דירה שניה ב-16 מיליון ש"ח? זה מה שדחוף להכניס בחוק הזה? הורדת מס רכישה לדירות עד 16 מליון שקל? דירה שניה, ומעלה. זה מה שדחוף? תסביר לי. לא הבנתי. קטונתי". 

"… אני גם לא מבינה, ותעזרו לי להבין, איך זה שכשיש לנו מעל 20 אחוז מובטלות ומובטלות, איך בדיוק הנחה לאנשים שיכולים לקנות דירה שניה שלישית רביעית ב-16 מיליון שקלים – איך זה מניע את המשק? איך זה מקדם את המובטלות והמובטלים? איך זה מקדם את אלה שאין להם כסף, לא רק לקנות דירה אלא לשכור דירה, אלא לסגור את החודש ברמה הכי בסיסית של לחם ומים? איך הנחה למיליונרים, אדוני שר האוצר, מקדמת את המשק הישראלי?" 

זה לא עזר כמובן, החוק עבר. בזכות מיכאלי אמנם זכה המחטף של כ"ץ לכמה כותרות זועמות, אבל ביום למחרת כבר עטפו איתן את הדגים. 

על פי נתוני שירות התעסוקה שפורסמו השבוע שיעור האבטלה בישראל בסוף אוקטובר עמד על 23 אחוז, שהם כ-940 אלף איש. כמעט מיליון בני אדם שרבים מהם זכו למענקים חד פעמיים שאולי עזרו להם להרים את הראש מעל פני המים לשניה, אבל לא קידמו אותנו לשום פתרון מערכתי. 

כמה חודשים אחרי, גם מרב מיכאלי מסכמת: "תראו מופתעות ומופתעים! כמעט חצי שנה אחרי מחטף מס הרכישה שהעביר שר האוצר בחוק מענקי הקורונה, זה לא 'הניע את המשק'. רק קבוצה קטנה שיכולה לקנות דירה שניה ושלישית עד 16 מיליון שקל נהנתה מההטבה השערורייתית הזאת, בעוד מרבית הישראליות והישראלים דוחות שוב ושוב את תשלומי המשכנתא על הדירה היחידה שהצליחו לקנות בשניים – שלושה מיליון".

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת עידן בנימין

Picture of עידן בנימין
כתב לתיקון הכנסת. ירושלמי 15 שנה. מאז הקמת "שקוף" כותב על הפינות החשובות שכלי התקשורת מזניחים: העבודה הפרלמנטרית האמתית, פיקוח הח"כים על הממשלה, כשלונם של נבחרי הציבור לעמוד בחוקים שהם עצמם כתבו, מימון מפלגות פיקוח על מבקר המדינה ועוד. מתעקש לכתוב שוב ושוב על דברים - עד שיתוקנו. הולך לישון בלילה פסימי וקם בבוקר אופטימי. מונע מזעם ומתקווה בו זמנית.

2 תגובות

  1. כל הכבוד על הזיהוי, הדיווח, והזיכרון (בימינו, חצי שנה זה זיכרון ארוך).
    מכל מה שקראתי כאן, נראה שההתמקדות במספר 16 מיליון היא סוג של פופוליזם — זה לא כ״ץ שקבע את המספר הזה, אלא כחלון במקור, נכון? כ״ץ רק ביטל את המס של כחלון. וזה „עד 16 מיליון” — כלומר, זה כולל גם דירות יוקרה ובתי פאר, אבל גם את כל הדירות בשוק ההשכרה הנורמלי.
    אבל זה פרט. העניין החשוב הוא אכן היכולת של כ״ץ להחליק בגרון הועדה נושא שחשוב לו, ומה שזה אומר על הדברים שהוא „לא הצליח” להעביר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,873 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק