ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
הדיון האחרון בוועדה לביקורת המדינה התקיים ב-31 בדצמבר 2018 ועסק בתופעת המאכערים בשירות המדינה. מאז הכנסת התפזרה שלוש פעמים, הוגש דו"ח מבקר לכל שנת 2018, ואפילו מונה מבקר מדינה חדש, מתניהו אנגלמן. אבל ועדה לביקורת המדינה – אין. לכן אין מי שיפקח על עבודת המבקר ויפעל לתיקון הליקויים – מלבד התקשורת.
מעבר לשלל דוחות מעוכבים (על מעורבות נתניהו בתקשורת, וטיוח הגירעון למשל), ציפינו בכיליון עיניים לפרסום הדו"ח על הבחירות לרשויות המקומיות. אלו התקיימו באוקטובר 2018, והדו"ח למעשה כבר הוגש ליו"ר הכנסת באוגוסט כחוק, אך טרם פורסם לציבור. שאלנו במשרד המבקר בחודשים האחרונים שוב ושוב מתי הם צפויים לפרסמו לציבור. בתגובה האחרונה נמסר: "הדוח נמצא בשלבי עבודה מתקדמים והוא צפוי להתפרסם בקרוב".
האם אלקין יככב בדו"ח?
מדובר בדו"ח משמעותי. מתחקירי שקוף עולה שלפחות שניים מהמתמודדים בבחירות המקומיות עשויים לקבל הערות ואולי אף קנסות ממבקר המדינה: ראש עיריית ירושלים, משה ליאון וגם יריבו השר זאב אלקין. שניהם מתקשים בהשלמת גיוס הכסף בדיעבד לבחירות שהתקיימו. נוכל לדעת בוודאות על טיב התנהלותם – רק לאחר פרסום הדו"ח של מבקר המדינה בו יפרט איך התנהלו.
המסקנות לגבי אלקין, למשל, רלוונטיות במיוחד לפני הבחירות הארציות בעוד כשלושה שבועות. לציבור מגיע לדעת כמה שיותר מידע מאומת לגבי ההתנהלות של המתמודדים למרכז העצבים של המדינה – כנסת ישראל. רק בשבוע שעבר נטען בעיתון הארץ שאלקין יקבל קנס זעום.
בפעם הקודמת – הדו"ח פורסם לציבור חודשיים לאחר שהוגש ליו"ר הכנסת
בחוק מימון הבחירות לרשויות המקומיות מצויין מועד הגשת הדו"ח ליו"ר הכנסת ולשר הפנים אך אין בו חובה למועד פרסומו לציבור. הדו"ח על בחירות 2013 פורסם לציבור באוגוסט 2014. כלומר עשרה חודשים לאחר הבחירות, וחודשיים לאחר שהוגש ליו"ר. אך כששאלנו בדצמבר את המבקר מתי הוא צפוי להתפרסם קיבלנו תשובה כי "טרם נקבע מועד". מתוך הבנה כי המבקר התחלף במהלך אותה שנה האמנו שחודשיים הם איחור עדיין בגדר הסביר. אבל עכשיו אנחנו כבר בחודש פברואר 2020 – בשעה שהבחירות היו בחודש אוקטובר 2018. זה לא הגיוני.
מעל לשנה שהכנסת לא מתפקדת ואין פיקוח על הממשלה ועל מבקר המדינה
העיכוב בפרסום הדו"ח על הרשויות הוא כאמור רק אחד מרבים. אם הוועדה לביקורת המדינה, "הבוס" של מבקר המדינה, הייתה מתפקדת – היא הייתה יכולה לשאול את השאלות האלו בעצמה, לזמן דיון, ולקבל תשובה מהמבקר עצמו. אנחנו? תלויים בדובריו שמתעקשים שהפרסום הוא ממש מעבר לפינה.
(איך זה משפיע עליך)
התנהלות נבחרי ציבור בתקציבי בחירות חשובה בכמה רמות. זה מאפשר ללמוד כיצד הם מתייחסים לכספי ציבור, והאם קיבלו תרומות אסורות ובכך חשפו עצמם להשפעה של בעלי הון? המסקנות לגבי אלקין, למשל, רלוונטיות במיוחד לפני הבחירות הארציות בעוד כשלושה שבועות. לציבור מגיע לדעת כמה שיותר מידע מאומת לגבי ההתנהלות של המתמודדים לנהל את מרכז העצבים של המדינה – כנסת ישראל.
(מה עושים כדי שיתוקן)
על חברי הכנסת להקים בהקדם האפשרי את הוועדה לביקורת המדינה, עם ממשלה או בלי ממשלה. זו דרך המלך לפקח על המבקר.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!