ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
| טור דעה אורח: טום קרגנבילד, כלכלה קלה |
לפני שבועיים, משרד הבריאות פרסם טיוטה המגדירה מחדש את הרגולציה הנדרשת לייבוא מקביל של תמרוקים (בשפה פשוטה: בשמים, קרמים וקוסמטיקה). החלק החשוב במסמך, הוא המעבר למדיניות של בקרה עצמית, שמחד מקלה על היבואנים להשיג אישור למכירת תמרוקים, ומאידך מטילה יותר אחריות על נזק ורשלנות.
על פי הטיוטה לרפורמה החדשה שפורסמה לציבור, במקום שמשרד הבריאות יבדוק ויאשר כל בושם שנכנס לישראל, כל עסק יוכל להפוך ליבואן מקביל ולייבא בקלות תמרוקים, בתנאי שהם עומדים בתקינה ונמכרים באיחוד האירופאי, ארצות הברית, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד, שוויץ, נורבגיה, איסלנד, יפן או ישראל. במקביל, יבואן שיהיה הראשון לייבא מוצר חדש, יצטרך לייצר תיק לכל תמרוק שאותו הם רוצים למכור אך גם במקרה זה, במידה וקיים תיק כזה במדינה אחרת וניתן להוכיח שהוא עומד בתקינה, היצרן יהיה פטור מהצורך לייצר את התיק בעצמו.
המשמעות של הרפורמה עצומה – לראשונה ניתן יהיה לפתוח את השוק לתחרות בזכות יבוא מקביל. בנוסף, משרד הבריאות יפסיק להיות צוואר הבקבוק, והחברות יוכלו להתמקד בפעילות העסקית שלהם, זאת שבזכותה אנחנו נקבל מגוון רחב יותר של מוצרים במחיר נמוך יותר. במילים אחרות, במקום שחברות יצטרכו לרדוף אחרי נציגי משרד הבריאות, להמתין לאישורים ולהשהות את כל הפעילות העסקית עד אשר יקבלו אישור מפורש, כעת – כל עוד שהחברה עומדת בדרישות מוגדרות מראש – היא יכולה להתחיל לפעול.
חשוב להדגיש שהרפורמה לא מבטלת את הרגולציה, אלא הופכת אותה לחכמה יותר. משרד הבריאות עדיין מנסה לאזן בין שמירה על בטחון הציבור ומניעה של נזק אל מול השבתה של פעילות עסקית שיוצרת מחירים גבוהים הפוגעים בצרכנים.
"ישראל תהפוך לפח זבל של מוצרים מכל העולם"
במקביל לפרסום הטיוטה של משרד הבריאות, כתבה מאת אורנה יפת בכלכליסט הציגה גם את עמדת נציג היבואנים הרשמיים באיגוד לשכות הסחר, ראובן בילט. על פי בילט, אנו צפויים לעמוד מול קטסטרופה: "לפי התקנות החדשות של הרפורמה, יהיה מותר להביא מוצרי קוסמטיקה וטואלטיקה מכל מקום בעולם. אז המחירים יהיו נמוכים, אבל בחסות שר הכלכלה תהפוך ישראל לפח הזבל של מוצרים מכל העולם. אם חושבים שאין סכנה לבריאות במוצרים מיבוא מקביל, אז שלא ידרשו מאיתנו את כל המסמכים ומידע על הנוסחאות. אם נקבל פטור — המחירים יירדו".
קשה להתעלם מהדמגוגיה בדבריו של בילט: האם הוא רוצה לטעון שכל מדינות אירופה מייבאות מוצרים נחותים המסכנות את ציבור אזרחיהן? בעיניי, אמירה זו, לצד אמירות נוספות בכתבה, ממחישות בצורה נהדרת איך במקרים רבים רגולציה שנוצרת מכוונות טובות – משרתת את העסקים הגדולים והחזקים בשוק ומצמצמת תחרות. במקום לעזור לצרכנים, היא דווקא יוצרת הגנה בצורה של חסמי כניסה, המונעת מחברות קטנות להתחרות בגדולות.
לצד זאת, היבואנים מעלים נקודה חשובה: משרד הבריאות שומר על אגרה גבוהה עבור טיפול בתיק של כל תמרוק. בהתחשב בכך שלא כל תמרוק דורש בדיקה מעמיקה ואישורים פרטניים, במיוחד כשיש כבר אישור מכירה ממדינות מקובלות, יכול להיות שיש מקום להקל במחיר האגרה ולא להמשיך לדרוש סכומים גבוהים לאישור כל מוצר חדש.
טענה נוספת שבילט מעלה, נוגעת לפער המיסוי במע"מ שמעניק פטור להזמנת מוצרים באינטרנט עד 75 דולר, אבל דורש מס מלא מהעסקים בישראל מהשקל הראשון. מצד אחד, אין ספק שהפטור תורם לצרכנים הישראלים ומוזיל את המוצרים שאנחנו מזמינים באינטרנט. מצד שני, הוא אכן מקשה על יבואנים מקומיים להתחרות במחירים בחו"ל.
בניהול של מערכות מס, יש חשיבות גדולה למדיניות מס שוויונית שלא יוצרת עיוותים ואין ספק שבמצב הנוכחי, מצב שבו כולנו כבר רגילים לקנות באינטרנט, לפער במע"מ יש משמעות שלילית על העסקים המקומיים ונקודת הפתיחה שלהם פחות טובה מזו של מקביליהם בחו"ל. עם זאת, חשוב לזכור שבכל הנוגע לקוסמטיקה ובשמים, לחוויית הקניות הפיזית יש יתרונות בולטים – אפשר להריח את הבושם, לנסות את האיפור או למדוד את הבגדים. בנוסף, לקניה מיידית ללא המתנה של מספר שבועות יש יתרונות משלה.
קשה לומר אם היתרונות מצמצמים לחלוטין את הנזק מפער המע"מ. בהתחשב בכך שהרבה לקוחות ממשיכים לקנות איפור ובשמים בארץ, לדעתי, לא מדובר בפער ששובר את השוק הישראלי וסביר להניח שביטול הפטור ממע"מ ישפיע לרעה על הצרכנים. עם זאת, בהסתכלות על העיוות שנוצר כלפי עסקים מקומיים, היה עדיף מלכתחילה לא לייצר את פער המיסוי ולהקל במע"מ באופן אחיד.
בשורה התחתונה, נראה שהרפורמה החדשה של משרד הבריאות צפויה לעשות עבודה מצוינת וחשובה. התכנית החדשה מאזנת בין שמירה על בריאות הציבור לבין הורדת יוקר המחיה והגברת התחרות בשוק.
ועדין,חשוב לזכור: כל עוד אין כנסת מתפקדת, הוועדות לא מתכנסות, וכך גם הוועדה שתפקידה לדון ברפורמה. עד שלא תוקם ממשלה, הרפורמה לא תתקדם, וגם לא ניתן להבטיח שהיא בכלל תקודם על ידי הממשלה הבאה.
טום קרגנבילד כותב ומנהל את "כלכלה קלה" – עמוד פייסבוק ואתר אינטרנט שנוצרו במטרה להנגיש ידע כלכלי בשפה פשוטה, תוך התייחסות לאירועים אקטואליים, במטרה לתת לאזרחים כלים להבין טוב יותר את העולם הכלכלי.
ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק
2 תגובות
אלו הן דמעות תנין של נציג היבואנים.הם פשוט קורעים אותנו ומתבכיינים.התרנגולת שמטילה ביצי
זהב הולכת להילקח מהם.לכל יבואן יהיה מותר להביא ולא רק להם והמחיר יצנח,כמו כן תמיד אפשר יהיה להזמין בחנויות מחול.
האם בעל החנות בחול לא מרויח על בושם,ואחרי הרווח שלו הבושם עולה חצי מחיר ואף פחות מאשר מוכרים כאן.הסיבה ליוקר המחייה היא הרצון להרויח המון,לא נותנים לצרכנים ברירה לקנות ממישהו שהוא אינו היבואן והחגיגה גדולה.
היבואן קונה בחול מהיצרן באותו מחיר בו קונה יבואן מארץ אחרת.רק כאן קורעים…תקנו כמה שיותר בחול ולא מכאן.עד שיתאפסו ויהיו הוגנים היבואנים.
לידיעת האתר העורך השוואות של מוצרי קוסמטיקה בארץ ובחו"ל
דוגמא מניסיוני האישי בחודש אוקטובר 2019 ברכישה בפריז בחנות בשמים רגילה.
בושם בשם AUE PREMIE"RE 100 ml של חברת שאנל הצרפתית מחירו בפריז בחנות רגיל בין 109 -129 ארו.
436- 492 שקלים לפי שער גבוה של 4 שקלים לארו.
בארץ הבושם עולה 760 ש"ח .