ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

איך הוציאו הח"כים את התקציב שנועד להשאיר אותם מחוברים אליכם? 

תקציב הקשר עם הבוחר של הכנסת ה-20 נחשף: במפלגת יש עתיד חסכו כסף, בליכוד השקיעו בקשר ישיר עם הציבור ובמחנה הציוני העדיפו את העולם הוירטואלי. וגם: הח"כים אוהבים לקרוא עיתונים, אבל בעיקר כדי לדעת מה כתבו עליהם

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

| יוגב שרביט ועידן בנימין |

זו השנה השישית שבה אנחנו מסקרים את תקציב הקשר עם הבוחר, ובהחלט עברנו כברת דרך. כלי התקשורת הולכים ומצטרפים למגמה שהתחלנו: במקום להתמקד רק בכמה כסף הוציא כל ח"כ – מנתחים על מה יצא והאם שימש למטרתו. אלא שהכנסת עדיין מנגישה רק את עיקרי ההוצאות. עלינו לדרוש מדי שנה בעצמנו את הפירוט. גם היום אתם תיחשפו כאן למידע בלעדי שהיינו צריכים לבקש – ולא נמצא באתר הכנסת.

השנה גם החלטנו גם לקחת את ניתוח ההוצאות צעד קדימה ולנתח את כל הוצאות הקשר עם הבוחר על פני הכנסת ה-20 בכללותה (מרץ 2015-אפריל 2019) ולא רק בשנה בודדת.

מהו תקציב הקשר עם הציבור?

תקציב שנתי בסך של כ-94 אלף שקל לכיסוי ההוצאות הכרוכות במילוי תפקידו של חבר הכנסת, ביניהם ההוצאות לשמירה על הקשר עם הבוחרים. שר או סגן שר שהוא חבר הכנסת זכאי לסכום חלקי בסך של 53 אלף שקל. ח"כ שלא הוציא את מלוא הסכום זכאי להעביר לשנה שלאחר מכן סכום של עד 12 אלף שקל.

לא ממצים את התקציב

על פי תקרת ההוצאה המפורטת באתר הכנסת, חברי הכנסת לא מיצו את תקרת ההוצאות שהגיעה להם. בשנת 2017 ו-2018 מיצו כ-70%, ואף ח"כ לא חרג מהתקציב. אפילו אורן חזן, שהוביל את 2018 עם הוצאות של 126,099 שקל הוציא רק 92.7% מסך התקציב שעמד לרשותו. מתוך 129 ח"כים סה"כ שכיהנו בכנסת ה-20, רק 31 הוציאו מעל ל-90% מסך התקציב שעמד לרשותם ו-42 הוציאו אף פחות מ-50%.

האם למצות את כלל התקציב זה טוב או רע? זו שאלה לא נכונה. השאלה החשובה היא: על מה הוציאו הח"כים את הכסף? ובדיוק את זה אנחנו מדי שנה בודקים.

האופוזיציה מוציאה יותר 

כאשר בוחנים את ההוצאה הממוצעת לח"כ לפי מפלגות ניתן לראות כי האופוזיציה מובילה בהוצאה לח"כ. צפוי, בהתחשב בכך שאין לה שרים שמשתמשים בתקציבי הלשכות לטובת ייעוץ ופרסום. מפלגה חריגה באופוזיציה היא מפלגת יש עתיד, שחברי הכנסת שלה מוציאים בממוצע פחות מהליכוד, כולנו ויהדות התורה אשר ישבו בקואליציה.

תקציב ממוצע לח"כ לפי מפלגות

גידול בהוצאות הפייסבוק

במהלך השנים חל זינוק בהוצאות הפרסום בפייסבוק וגידול בהוצאות ניו מדיה בכלל. בשנת 2018 נראה שהח"כים השתכללו והמשיכו להגדיל את ההוצאות על ניו מדיה, אך בשיטות מגוונות יותר, כמו יצירת סרטונים ותוכן מעוצב וגם באמצעות שיטות ישנות יותר – הודעות טקסט ודואר אלקטרוני. בנוסף, הח"כים גם "יצאו" מהפייסבוק והשקיעו יותר במפגשים ישירים עם הבוחרים.

בליכוד משקיעים יותר בקשר ישיר ובמחנה הציוני התמידו במישור הווירטואלי

במהלך השנים ניתן לראות כי סיעת הליכוד והמחנה הציוני הגדילו את הוצאותיהן במישור הדיגיטלי. במחנה הציוני הוציא לאורך כל התקופה יותר כסף מאשר בליכוד למרות שהיו להם פחות ח"כים (24 לעומת 30). מנגד, בסעיפים שמבטאים קשר ישיר עם הציבור (כגון: שכירת אולם, הזמנות לאירועים, נסיעה לכנסים וכיבוד) הוציאו בליכוד, באופן משמעותי, יותר כסף מאשר במחנה הציוני.

האם הח"כים מתעניינים בעיקר בעצמם?

ידיעות אחרונות, הארץ, ג'רוזלם פוסט ומקור ראשון הם העיתונים האהובים על הח"כים, ומהווים כ-78% מההוצאות בקטגוריית עיתון יומי. מגמה מעניינת היא ירידה של 15% בין 2017 ל-2018 בהוצאות אלו. מדוע? נראה כי הח"כים מצאו דרך יעילה יותר לצרוך את המידע שמעניין אותם במיוחד: בשנת 2018 קיבלה "יפעת המרכז למידע תקשורתי" (שמספקת קטעי עיתונים וריכוז ידיעות ממגוון מקורות) כ-400 אלף שקל – פי 2.5 מכל ההוצאות על עיתונים יומיים יחד!

בכלל, הוצאות חברי הכנסת על שירותי "יפעת תקשורת" צמחו בשנים האחרונות. בשנת 2015 הן עמדו על 51 אלף שקל, שמינית מהסכום של 2018. ירידת העיתונים ועליית "יפעת תקשורת" מעידה, אם כן, שהח"כים נוטים יותר לקבל מידע ממוקד יותר. על מה בדיוק? גורם בכיר בעולם הדוברות של הכנסת, אמר לנו כי הח"כים רוצים לדעת מה כתבו עליהם בתקשורת כדי להדהד את זה אח"כ ברשתות החברתיות, וגם כדי לוודא איפה הם נמצאים על סדר היום.

צרכן המידע התקשורתי המוביל לשנת 2018 הוא דוד אמסלם, עם 23,284 שקל (כולם ל"יפעת תקשורת"), אחריו מיקי מכלוף זוהר, עם 22,750 שקל (רובם ל"יפעת תקשורת") ושלישית ברשימה היא רוויטל סוויד עם 21,168 שקל (רובם ל"יפעת תקשורת").

ח"כ זוהר מסר לנו כי: "התקשורת עוסקת בי לא מעט ו'יפעת' זו הדרך היחידה שלי לדעת מה נאמר עליי בזמן אמת על מנת להגיב ולטפל בסוגיות הדחופות במסגרת השיח היומי".
מלשכתו של אמסלם נמסר: "ח"כ מופיע לא מעט בתקשורת. מן הסתם, הורדנו באמצעותם את המדיה בכל פעם שהוא הופיע. לשם כך נועדה ההתקשרות עם יפעת וזה מה שעשינו".
מח"כ סויד טרם התקבלה תגובה.

יאיר לפיד הוביל את ההוצאות בקטגוריה זו ב-2017 עם הוצאה של 54 אלף שקל (קרוב ל-81% מהוצאותיו באותה שנה) אך חתך אותן באופן משמעותי ב-2018 ל-21,064 שקל (גם כאן רובם ל "יפעת תקשורת").  האם זה בעקבות הביקורת שמתחנו עליו אשתקד?

בכתבה הבאה: עוד הוצאות מפתיעות של מגוון חברי כנסת.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת תומר אביטל

Picture of תומר אביטל
מייסד-שותף, לשעבר כתב ועורך ב"שקוף".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,843 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
אנחנו נלחמים על האמת שאחרים מנסים להסתיר.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!