ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

המלצת מערכת "שקוף": ספר הנתונים הגדול

החוקר דרור פייטלסון פרסם ספר מלא נתונים, בו הוא בודק מה קרה למדינה שלנו בכ-40 השנים האחרונות באמצעות נתונים במגוון מרשים של תחומים. אספנו מספר גרפים שעניינו אותנו במיוחד על מנת שגם אתם תוכלו לעיין בהם. מצאתם עוד נתון מעניין? שתפו אותנו בתגובות!

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

אני אוהב נתונים. כשהתגלגל לידי הספר של החוקר פרופ' דרור פייטלסון מהאוניברסיטה העברית, "עידן הימין – ישראל 1977-2018 בראי הנתונים" (הוצאת כרמל, ירושלים, 2019) – שמחתי. התחלתי לקרוא בו וגיליתי המון מידע מעניין בתחומים שאפילו לא ידעתי שהם כאלה. פייטלסון מעוניין שהמידע יהיה נגיש לכל ולכן הסכים שנפרסם חלק מהגרפים ונזמין את כולכם וכולכן לעיין בספר המלא.

נתחיל עם אחוז ההצבעה בבחירות. אחוז ההצבעה בישראל נשאר קבוע יחסית, עם ירידה משמעותית באחוז ההצבעה בבחירות לראשות הממשלה בשנת 2001. הסיבה, ככל הנראה, קשורה לפרוץ האינתיפאדה השנייה. בבחירות 2019 מועד ב', אחוז ההצבעה עמד על 69.8%.

מה לגבי גודל ממשלות? ניתן לראות שבמשך השנים הממשלות הלכו וגדלו מבחינת מספר השרים ומספר משרדי הממשלה. לפני תחילת שנות ה-2000, גודל הממשלה קפץ בעיקר בתקופת ממשלות אחדות. ממשלות שרון ונתניהו השנייה מובילות בגודלן בכל הזמנים.

גם בבחינת מספר השרים ללא תיק – ניכר כי רוב השרים הללו כיהנו בממשלות אחדות, כולל בממשלת שרון ובממשלת נתניהו השנייה.

כאן תוכלו לראות בבירור כמה שרים ללא תיק כיהנו במקביל למספר השרים המחזיקים במספר תיקים:

הגרף הבא מרגש במיוחד מפני שפרופ' פייטלסון השתמש בנתונים שלנו על ועדת שרים לענייני חקיקה כדי לייצר אותו! במהלך השנים מספר הצעות החוק נמצא במגמת עלייה משמעותית, בעוד מספר הצעות החוק שעוברות בפועל נמצא במגמת עלייה קטנה יחסית. הדבר ניכר בעיקר בהצעות חוק פרטיות – דבר שיכול להצביע על רצון אישי של חברי כנסת להתבלט ולהעלות נושאים חמים לסדר היום.

ובנושא אחר: כלכלה

בגרף הבא ניתן להבחין במהפכת הטלפונים הניידים: מסוף שנות ה-90 יש ירידה במספר הטלפונים הקווים ועליה בטלפונים הסלולריים עד שבתחילת שנות האלפיים יש יותר טלפונים ניידים. הערה חשובה לגבי הטלוויזיות: הירידה במספר הטלוויזיות בשנות ה-80 לא נובעת מהמשבר הכלכלי, אלא דווקא משינוי שיטת המדידה. משנת 1986 החלו לספר טלווזיות צבעוניות בלבד והתעלמו מטלוויזיות שחור-לבן.

הספר המלא נגיש לשימוש הציבור וכולל מידע נתונים שונים מתחומים שונים: על מספר המיטות בבתי חולים, שינויים בסעיפי תקציב הממשלה, היחס למיעוט הערבי, פירמידת החברות של נוחי דנקנר, שכר המורים, גיוס חרדים, בניה מעבר לקו הירוק, תאונות דרכים, שימוש בגז טבעי, ומפלס ים המלח. מצאתם גרף מעניין במיוחד? שתפו אותנו!

תודה מיוחדת לניב שפירא על העיצוב.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת אסף נתיב

Picture of אסף נתיב
תמיד חיפשתי לעשות משהו עם ערך מוסף שמשפיע לטובה על כמה שיותר אנשים. אחרי שהבנתי את עומק השבר שיש בתחום התקשורת ואת החיוניות שלה לדמוקרטיה, כמו גם את חשיבות המעורבות של אזרחים ואזרחיות כדי שהמדינה שלנו רק תשתפר ותשתפר – החלטתי להצטרף לשקוף מתוך אמונה שלמה שאנחנו מובילים פה מהפכה, ובתקווה שנצליח ונעורר השראה בתחומים נוספים בארץ ומחוצה לה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,849 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
אנחנו נלחמים על האמת שאחרים מנסים להסתיר.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!