ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

בעיצומה של המלחמה: חוק נוסף להפיכת הממשלה לעיר-מקלט לעבריינים

"חוק דרעי 3" הונח על שולחן הכנסת, שילוב כוחות בין הימין-הממלכתי של סער והליכוד בראשות הנאשם נתניהו • זוהי הצעת החוק השלישית של הקואליציה שנועדה להסיר כל מגבלה נורמטיבית מעל מינוי חברי ממשלה, ולאפשר למנות לשרים וסגני שרים גם מי שהורשעו בעבירות שחיתות, אונס או אלימות

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

ח"כ מישל בוסקילה (הימין הממלכתי) מצלם סלפי עם רה"מ הנאשם בנימין נתניהו, מליאת הכנסת, 16.12.2024 (צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת)
ח"כ מישל בוסקילה (הימין הממלכתי) מצלם סלפי עם רה"מ הנאשם בנימין נתניהו, מליאת הכנסת, 16.12.2024 (צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת)

הצעת חוק נוספת שנועדה לאפשר לעבריינים לכהן בממשלה הונחה בשבוע שעבר (16.3) על שולחן הכנסת, בעיצומה של המלחמה עם איראן. "הצעת חוק-יסוד: הממשלה (תיקון – כשירות שר וסגן שר)" הוגשה על-ידי ח"כ מישל בוסקילה, ממפלגת הימין-הממלכתי בראשות גדעון סער, ועל-ידי יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ ממפלגת הליכוד, בעצמה בראשות נאשם בפלילים: רה"מ בנימין נתניהו.

"מי שבידו סמכות שפיטה על פי דין, לרבות בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, לא יידרש, במישרין או בעקיפין, לבחון את סבירותה של החלטה על מינוי או על העברה מכהונה של שר", נכתב בחלק העיקרי בהצעת החוק, הדומה ל"חוק דרעי 2" שהוצא לאחרונה מההקפאה במטרה לקדמו לקריאה שנייה-שלישית.

מטרת שתי הצעות החוק היא להקל על נתניהו להרכיב קואליציה ולמנות לשר או סגן שר גם את מי שהורשע בפלילים. אם יתקבלו הצעות החוק, ניתן יהיה לצרף לממשלה אנסים, טרוריסטים וכיוצא בזה. כבר כעת מכהנים בקואליציה כראשי ועדות חשודים בשוחד ובאונס, בממשלה חברים מי שהורשעו בעבר בתמיכה בארגון טרור. יו"ר ש"ס, אריה דרעי, על שמו מכונים החוקים, הוא שותף קואליציוני חשוב של נתניהו, שנבצר ממנו למנותו לשר משום שהוא עבריין שחיתות מועד.

הצעות החוק נוצרו במטרה להעמיד את נבחרי הציבור בישראל מעל לחוק ולאפשר להם לבצע עבירות ופשעים מבלי שמערכת המשפט תוכל להגן על הציבור מפניהם. הן נועדו למנוע מבג"ץ להשתמש בעילת הסבירות על מנת לפסול מינוי של עבריין לשר. "חוק דרעי 2" הוגש אחרי שבג"ץ פסל כך את מינויו לשר של דרעי, שהורשע פעמיים בעבירות מרמה ושוחד.

מבחינת ממשלת נתניהו ישנה דחיפות נוספת לקדם את הצעת החוק, אחרי שהונחה לפני בג"ץ עתירה לפיטורי השר לביטחון לאומי איתמר בן-גביר, עבריין שמונה לשר ומתנהל מרגע מינויו בניגוד לחוק תוך חריגה מסמכותו.

העובדה שמגיש הצעת החוק מגיע מסיעתו של סער, שקיבל את משרת שר החוץ לאחר שערק משורות האופוזיציה, מסמלת את התיישרות סער וחבריו למפלגה עם הקו שמובילה קואליציית ההפיכה המשטרית, לפיה הרשות המבצעת עומדת דה-פקטו מעל לחוק.


הצעת החוק כוללת, לצד הסרת כל מגבלה נורמטיבית על מינוי חברי ממשלה, הגבלה אחת בלבד, הנוגעת לגיל הממונה, שלא יכול לפחות מ-21 שנים. תוספת זו נועדה ככל הנראה להוסיף טון ענייני להצעה, אולם בפועל היא מגחיכה את מגישיה: בעוד בהיסטוריה של מדינת ישראל אף אחד לא ניסה עדיין למנות לממשלה בני נוער, הרי שכן ניסו למנות לממשלה עבריינים מורשעים.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת שבי גטניו

Picture of שבי גטניו
עיתונאי ב"שקוף", מסקר את הכנסת, עבודת הלוביסטים והקשרים בין הון-שלטון-עיתון. החל מ-2008 פעיל בסוגיות תחלואי קשרי הון-שלטון-עיתונות ואסדרת פעילות השדלנים בישראל. בין השנים 1998-2008 פעיל במאבק לקידום זכויות להט"ב (יוצר הקיצור להט"ב). דובר לשעבר של עמותת 'רופאים לזכויות אדם'. בוגר תואר ראשון במדעי החברה והרוח ובדרך לסיום תואר שני במסלול מצטיינים עם תזה בלימודי דמוקרטיה בין-תחומיים באוניברסיטה הפתוחה. גר בתל אביב, אב לילד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 9,419 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק