ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

היועמ"שית לא התייצבה לשימוע לפני פיטוריה, בכנסת מצאו עוד סיבה להשתלח

בהרב מיארה הודיעה כי ההליך לסיום עבודה אינו חוקי וכי "תחטא לתפקידה" אם תיקח בו חלק. מוקדם יותר, בדיון בוועדת החוקה חברי הקואליציה קפצו על ההזדמנות להצטרף לסדר היום ולחבוט גם הם ביועמש"ית

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

היועמ"שית גלי בהרב מיארה ושר המשפטים יריב לוין (צילום: אורן בן חקון, פלאש 90)

 במהלך היום (שני) צפוי להתקיים שימוע ההדחה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, אך טרם השימוע שיערכו שרי הממשלה, חברי ועדת החוקה ביקשו להקדים ולקיים שימוע משלהם. טרם ההודעה על היעדרותה מהשימוע לפיטוריה, יו"ר הוועדה שמחה רוטמן קיים דיון בעניין אי הגעתה של היועמ"שית לדיונים שביקש לקיים בנושא ועדת הבדיקה לשימוש המשטרה ברגולות ולפשיעה במגזר הערבי. לקראת תום הדיון הבהירה נציגת היועמש"ית כי היא תגיע לדיון בוועדה בתיאום מראש, והדבר ייתר את ההצבעה לחייב את הגעתה. בהרב מיארה תגיע לדיון בוועדה "ככל שהדברים יתואמו בפני ועדת החוקה כמו שהתייצבה בפעמים קודמות".

יו"ר הוועדה רוטמן קבע את הדיון להצבעה מיוחדת לפי סעיף 123 לתקנון הכנסת. לפי הסעיף, יוכלו חברי ועדת חוקה להצביע על החלטה לפיה היועמ"שית חייבת להתייצב בפני ולא יופעלו נגדה סנקציות לאחר פנייה לנציבות שירות המדינה. "היועמ"שית, לצערי, שולחת אנשים גם לשקר בעבורה", פתח רוטמן וטען: "היועמ"שית כתבה שהיא זומנה לדיון במהלך השבעה על בעלה – שקר וכזב".

אלא שלאחר הודעת נציגתה של בהרב מיארה כי תגיע בתיאום, חזרו חברי הוועדה לעסוק בפועלה של היועמ"שית ובניסיון להתנגח בה, שבו בלטו חברי הליכוד משה סעדה וטלי גוטליב. ח"כ גלעד קריב (העבודה) אמר בדיון כי "הממשלה רוצה להצעיד את היועמ"שית ב'וייה דולורוזה'. גם אני כיו"ר ועדה ביקשתי את עמדת היועמ"שית ולא תמיד היא הדיעה בעצמה אלא נציגיה".

יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

קריב הדגיש את המניעים של חברי הקואליציה ואמר כי הם "לא רוצים לקיים דיון רציני וענייני, הכול חלק מהניסיון להרתיע את היועמ"שית ואת מערך התביעה הכללית לבצע את תפקידם. אין סיבה לשתף פעולה עם המהלך הברוטאלי נגד היועמ"שית". היו"ר רוטמן חתם את הדיון ואמר ש"למרות הכעס, אני מברך על האמירה שהיועצת תתייצב. יש רשימה ארוכה של בקשות מידע שהופנו ליועצת ולא נענו".

 "השימוע – הליך שיסודו אינו חוקי"

לאחר ההודעה על הדעה מתוכננת לוועדת החוקה, הדויעה היועמ"שית העצמה במכתב לשרים כי לא תופיע לשימוע שאותו הם צפויים לערוך לה היום. לדברי בהרב מיארה, "השימוע המתוכנן להיום מאפשר לממשלה לפטר את היועצת המשפטית לממשלה וכל יועץ שיבוא אחריה משיקולים זרים ומושחתים". היא הסבירה את היעדרותה מהשימוע בכך כי "השתתפות היועצת המשפטית לממשלה בהליך שיסודו אינו חוקי, שנערך למראית עין, הקובע דרך סיום כהונה חדשה שתפגע באופן קשה, מעתה ואילך, בעצמאותו המקצועית של מערך הייעוץ המשפטי הציבורי – תיתן תוקף להליך. בכך תחטא היועצת לתפקידה".

"החלטת הממשלה התקבלה בניגוד לכללי המשפט הבסיסיים: במהירות בזק; ללא עבודת מטה; ללא תשתית עובדתית לתמיכה בה; תוך מחיקת המלצות ועדת שמגר וסטייה מהחלטת ממשלה קודמת בלי הנמקה עניינית", כתבה בהרב מיארה והוסיפה כי מדובר בשימוע למראית עין בלבד "ועדת השרים שהוקמה אינה יכולה אפוא לקיים שימוע בלב פתוח ובנפש חפצה. השימוע המתוכנן הוא שימוע למראית עין בלבד, לצורך הפרוטוקול. משתתפים בו מי שמבחינה מהותית הכרעתם כבר ניתנה, ושיודעים מהי הציפייה מהם ומכלל חבריהם לממשלה. ודאי ששימוע כזה אינו יכול להוות חלופה כדין לבחינת טענות על ידי ועדה מקצועית-ציבורית."

השימוע מתאפשר לאחר שאתמול פסק המשנה לנשיא בית המשפט העליון השופט נועם סולברג כי אין כל מניעה לקיים שימוע ליועצת המשפטית לממשלה. לפני כחודש אישרה הממשלה הצעה של שר המשפטים יריב לוין להדחת היועמ"שית, זאת כחודשיים וחצי אחרי ההחלטה הקודמת על הדחתה. ההצעה של לוין שינתה את ההליך ועוקפת את ועדת האיתור שהמליצה על מינויה של בהרב מיארה, כך שהממשלה תוכל להדיח אותה מבלי לחזור להיוועצות עם ועדת האיתור.


נשיא המדינה יצחק הרצוג ביקר את הפגיעה במעמד היועמ"שית, אך לא קרא באופן ישיר לעצירת הליך הדחתה. בהודעה שפורסמה מטעם הרצוג נכתב כי "אני חושב שהתפקיד של יועץ משפטי לממשלה הוא כל כך רגיש לדמוקרטיה – שכל צעד צריך להימדד ולהישקל אלף פעמים לפני שנוקטים בו. בוודאי כשאנחנו רואים מן התקפה על עובדי מדינה, שקמים בבוקר והולכים לעבוד, והרבה מאוד מהם בכלל תומכים בקואליציה – כפי שראוי בכל דמוקרטיה. אני אומר לכולם חייבים לעצור, לעצור לפני שאנחנו נתמוטט לתוך המפולת, ממש כך. ברור שמותר למתוח ביקורת – יש ביקורת קשה – היא גם מובנת מעצם התפקיד, אבל צריך לעשות את זה באחריות. זה מה שאני דורש: אחריות".

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יאיר טאובר

Picture of יאיר טאובר
תל אביבי זה מכבר, אבא של עמליה נשוי לטל וירוק בנשמה. עבדתי במשך שנים במגוון תפקידים בתקשורת המיינסטרים (ידיעות אחרונות, וואלה), שם הכרתי לעומק את התקשורת הממוסדת, על מעלותיה ומגבלותיה. מאמין בכוח של עיתונות ביקורתית, הגונה וישרה להביא לשינוי ומכיר באחריות הגדולה שיש לנו כעיתונאים לכל מילה ומילה.

2 Responses

  1. את חיה מעל החוק, מפרשת את החוק איך שנוח לך. חברה של ראש השבכ ניגוד עניינים לגבי פיטוריו ומינוי של מישהו חדש? מה פתאום כשאת היועמשית אין דבר כזה ניגוד עניינים, הרי ההגמוניה (כלומר קפלן) החליטו שאת ״שומרת הסף״ אז את יכולה לעשות מה שאת רוצה… רוצים להדיח אותך? אם את מחליטה שזה לא חוקי אז זה לא חוקי יאי! פשוט לא להגיע מתי שהבוסים שלך קוראים לך למשרד, כלומר העבדים שלך שאת מנסה לחנך.
    התבלבלה כבר לגמריי זאתי עבור מי היא עובדת.. את הממשלה בחרנו אנחנו העם. אותך אף אחד לא בחר, לכי הביתה כבר.

  2. חברות חסרי נאמנות אויר ופוגעים במדינה שם אלה שצריכים להיות מודחים ולכלא

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 9,139 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק