ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש

ניצחון לארגוני הסביבה ולתושבים: בוטל הרישיון של תחנת הכוח באשדוד

פסיקת בית המשפט המחוזי בירושלים מהווה הישג גדול למאבק בזיהום האוויר באשדוד ובסביבתה • השופט קבע כי המשרד להגנת הסביבה אישר למפעל ההתפלה בעיר להשתמש בטכנולוגיה מיושנת, בניגוד למה שמחייב החוק • "פסק דין תקדימי ונדיר, הממחיש את עליונות שיקולי הסביבה ובריאות הציבור", בירכו העותרים • המשרד להגנת הסביבה: היתר הפליטה בוטל בעקבות ההחלטה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

מתקן התפלה באשדוד (צילום: אדי ישראל, פלאש 90)

ניצחון ענק לארגוני הסביבה – בית המשפט המחוזי בירושלים ביטל את היתר הפליטה לתחנת הכוח של מתקן ההתפלה באשדוד. סגן נשיא בית המשפט, השופט ארנון דראל, קבע אתמול (ראשון) כי המשרד להגנת הסביבה והנהלת מתקן ההתפלה לא בחרו בטכניקה הטובה ביותר להפעלת מתקן ההתפלה והם צריכים לדון מחדש בנושא והחלטתם מבוטלת. עוד פסק השופט הוצאות משפט בגובה עשרת אלפים שקל לכל אחד מהצדדים שיתחלקו בין הנתבעים.

"מדובר במהפכה סביבתית שתשפיע לא רק על איכות האוויר באזור התעשייה באשדוד וסביבתו, אלא במדינה כולה", אמר עו"ד מתן גרפינקל, היועץ המשפטי של עמותת שומרי הבית, שייצג את עמותות שומרי הבית ומגמה ירוקה בעתירה. "מדובר בפסק דין תקדימי שקיבל את עמדת הארגונים שומרי הבית ומגמה ירוקה לפיה הוראות חוק אוויר נקי מחייבות בחירה בטכניקה המיטבית הזמינה הן ביחס לטכנולוגיות הייצור והן ביחס לערכי הפליטה".

בחודש אוקטובר האחרון הגישו ארגוני הסביבה; שומרי הבית ומגמה ירוקה, יחד עם הרשויות יבנה ואשדוד, ואיגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה ודרום יהודה עתירה מנהלית נגד המשרד להגנת הסביבה ונגד מתקן ההתפלה אשדוד וקבוצת שפיר שמפעילה אותו. ברקע העתירה, מתקן ההתפלה באזור התעשייה הצפוני לא עומד ביעדי המים ונדרש להתרחב, ונדרשת תחנת כוח גדולה להפעיל אותו. 

לפני כשנה, באוגוסט, המשרד להגנת הסביבה אישר את היתר הפליטה של תחנת הכוח. ההיתר עורר התנגדות רבה, וארגוני הסביבה נדרשו לפנות לשרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, כדי לקיים דיון ציבורי בעניין. לפי טענות הארגונים, הטכנולוגיה מיושנת ותחנת הכוח גדולה יותר מכפי שנחוץ להפעלת מתקן התפלה. בהיתר הפליטה המשרד להגנת הסביבה אישר שבעה מנועים, כאשר רק שלושה מהם מיועדים להפעלת התחנה, ושאר מנועים מיועדים למכירה לרשת החשמל הארצית בעיתות צריכת שיא. 

עוד טענו הארגונים כי מדובר בטכנולוגיה מיושנת, מנועי בעירה פנימית שאינם עומדים בחוק אוויר נקי שדורש להשתמש בטכניקה המיטבית הזמינה, כלומר טורבינות גז. "שימוש במנועי בעירה פנימית גורם לפליטת כמות גבוהה יותר של מזהמים מאשר שימוש בטורבינות גז", כתבו העותרים."מנועי הבעירה הפנימית אינם מקיימים את הדרישה הקבועה בחוק אוויר נקי ובתקנות לשימוש בטכניקה המיטבית הזמינה". בסגרת חוק אוויר נקי, למשרד להגנת הסביבה עומדת האפשרות לוותר על הטכנולוגיה המיטבית, אך לשם כך צריכה להיעשות בחינה נוספת שלא התרחשה. זאת ועוד, השימוש במנועי בעירה פנימית ייצרו זיהום עודף של מסרטן בשם פורמלדהיד וכן פליטה של חומרים מסרטנים אחרים ואף יעלו את היקף פליטת גזי חממה של ישראל.

סגן נשיא בית המשפט, השופט ארנון דראל, שביטל את החלטת המשרד להגנת הסביבה, קבע כי יש לדון בה מחדש. לדבריו, הטכניקה המיטבית מתייחסת, אפילו מבחינה לשונית, לאפשרות הטובה ביותר, ולא אחת מבין האפשרויות הטובות ביותר. עוד ציין כי החוק צופה פני עתיד ומחייב את התקנת הטכניקה הטובה ביותר לאותה תקופה "ואם יש אחת שעדיפה על האחרות – עליו (על המשרד להגנת הסביבה י"ג) לבחור בה". עוד הוסיף השופט כי אין לקבל את הגישה שלא ניתן להשוות בין הטכנולוגיות השונות ואף רמז כי לא נעשתה בדיקה מעמיקה "במקום בו חוק אוויר נקי והתקנות מחייבות את המשיב לבחור – עליו לעשות כן ובמידת הצורך להעמיק חקר ולהסתייע בחוות דעת של מומחים, בהתאם לשיקול דעתו, וזאת כדי שיתאפשר לו למלא את תפקידו ולקיים את תכלית חוק אוויר נקי", כתב. 

השופט התייחס בדבריו לא רק לאמצעים להפחתת פליטות, אלא גם לסוג המתקן ולמעשה קבע כי המשרד להגנת הסביבה ראשי להתערב באופי המתקן. "המרכיב המרכזי בהפעלת תחנת כוח, כמו במקרה שלפנינו, הוא ייצור החשמל, ומקובלת עלי עמדת העותרות כי ההוראה בדבר בחירת הטכניקה המיטבית הזמינה אינה מוגבלת רק לאמצעים לצמצום הפליטה אלא מתחייבת גם באשר לאופן הייצור" כתב.

"זה ניצחון מקומי באשדוד – שיהפוך להישג שיורגש שנים קדימה בכל הארץ", אמר אלעד הוכמן, מנכ"ל מגמה ירוקה. "הפסיקה הזו היא הישג היסטורי לא רק למאות אלפי תושבי אשדוד ויבנה שסובלים מזיהום מסוכן, אלא לכלל הציבור הישראלי. בית המשפט קבע באופן חד וברור שהיתר הפליטה ניתן בניגוד לדין ונגד האינטרס הציבורי. הפסיקה התקדימית הזו תסייע למשרד להגנת הסביבה לעשות את עבודתו בצורה טובה יותר ותגן על בריאות הציבור בכל הארץ. אנחנו מצרים על כך שהמשרד להגנ"ס היה צריך את ביהמ"ש כדי להבין את האינטרס הציבורי ואת העובדה שהיה מדובר באסון בריאותי שייזכר לדיראון עולם. אנו מקווים שהשרה עידית סילמן, שבימים אלה עסוקה בקיצוץ תקציבי התמיכה בארגוני הסביבה במקום לסייע להם, מבינה עתה את הכוח העצום שיש לנו ואילו הישגים אנחנו יכולים להשיג בעבודה משותפת ביחד עם הקהילות והתושבים שסובלים מאוזלת היד הממשלתית. אנו קוראים לתושבים שנפגעו – אל תרימו ידיים מול המזהמים, תראו מהו כוחו של מאבק משותף. הצטרפו אלינו ועזרו לנו להמשיך ולהילחם אתכם ולמענכם".

"מדובר בפסק דין תקדימי ונדיר, הממחיש את עליונות שיקולי הסביבה ובריאות הציבור ואת עליונות החוק", אמר יוני ספיר, יו"ר עמותת שומרי הבית. "פסק דין זה צפוי לשנות את הדרך בה מתנהלת הרגולציה הסביבתית כיום ולהעמיד את האינטרס הציבורי מעל כל שיקול אחר. ביטול של היתר פליטה אינו עניין של מה בכך. יזמים יקפידו מעתה על שימוש בטכנולוגיה הכי פחות מזהמת. מעל הכל אנחנו גאים על קבלת עמדתנו לפיה הטכנולוגיה המיטבית הזמינה תקפה גם ביחס לאמצעי הייצור ולא רק לאמצעי ההפחתה, כפי שטען המשרד להגנת הסביבה לאורך שנים ארוכות. אנחנו שמחים על השותפות שגיבשנו ומודים ליועמ"ש עמותת שומרי הבית ולשאר עורכי הדין על עבודה משפטית מבריקה ויוצאת דופן".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר:
בהתאם להחלטת בית המשפט, הודיע המשרד לחברת אשדוד התפלה כי היתר הפליטה לתחנת הכוח בטל. המשרד לומד את משמעויות ההחלטה.

תגובת שפיר וג'נריישן:

התחנה באשדוד פועלת בהתאם לכל הוראות היתר הפליטה שניתן לה, ועומדת בכל הדרישות המחמירות שנקבעו בו, לרבות שימוש בטכניקה המיטבית הזמינה (BAT) לפי הרגולציה האירופאית, כפי שאומצה על ידי מדינת ישראל.

פסק הדין שניתן היום בבית המשפט לעניינים מינהליים אינו שולל את האפשרות להפעיל את התחנה באמצעות מנועים, ואף אינו קובע שמדובר בטכנולוגיה שאינה מיטבית. ההחלטה מתמקדת בפרשנות משפטית של הליך קבלת ההיתר, וקובעת כי יש להשלים שלב רגולטורי נוסף מול הממונה, בהתאם להנחיות שנקבעו בפסק הדין.


אנו נמשיך לפעול תוך מחויבות מלאה לבריאות הציבור ולעמידה בכל הסטנדרטים הסביבתיים המחמירים.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יעל געתון

Picture of יעל געתון
כתבת סביבה. יעל געתון החלה את דרכה העיתונאית בעיתון העיר תל אביב, שם שימשה ככתבת חינוך עד לסגירתו בשנת 2010. בהמשך עבדה בחדשות המקומיות בטלוויזיה וסיקרה את אזור העמקים בצפון עד לשנת 2014. בשנת 2015 החלה לעבוד בוואלה!News במשך כחמש שנים, בשורה של תפקידים, בהם עורכת חדשות, כתבת מגזין וכתבת תרבות וצרכנות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,795 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק