ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

האוצר דורש דילול נוסף בחוק האקלים המרוכך: "שעת המבחן האמיתית של סילמן"

החוק שספג ביקורת על היותו ריק מתוכן עשוי לספוג מכה נוספת לאחר שהמשרד בראשות סמוטריץ' דורש להקל עוד יותר על משרדי הממשלה • האוצר מבקש להפוך את יעדי צמצום הפליטה ל"שאיפה" בלבד • שורת חוקרות ומדענים קראו במכתב לשרים: אל תאפשרו לאוצר לכרסם בחוק • מנכ"ל מגמה ירוקה ל"שקוף": "דורשים מהשרה להדוף את הניסיונות המופקרים"

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן, ארכיון (צילום: שיר תורם, פלאש 90)

ועדת השרים לענייני חקיקה תדון ביום ראשון בחוק האקלים שהנוסח הסופי שלו צפוי לעלות להצבעה כבר באותה ישיבה. החוק ספג ביקורת מצד מומחים וחוקרות וכן מצד ארגוני סביבה שטענו כי הוא לא יספק הגנה לתושבי ישראל וכי הנוסח שאושר משאיר מרחב רב למשרדי הממשלה להימנע מהתחייבות אמיתית לצמצום פליטות גזי החממה. אלא שכעת, משרד האוצר מנסה לרוקן עוד יותר את החוק מתוכן ומפעיל לחץ לשנות את הנוסח ברגע האחרון.

ב"כלכליסט" דווח כי בעוד שלפי החוק שאושר בוועדת הפנים, פליטת גזי החממה בישראל תפחת בשנת 2030 ב-27%, במשרד האוצר דורשים כעת להכניס שינויים נוספים. לפי הדיווח, באוצר מבקשים לציין שהיעדים הינם שאיפה בלבד, ולאפשר לממשלה לדחות את יישומם בעשור בהליך אישור עצמי, ללא אישור הכנסת.

לפי שעה, המשרד להגנת הסביבה בראשות השרה עידית סילמן נוטה להתנגד לעמדת האוצר, אך מסתמן כי אין בכוחה למנוע את אישורו הסופי של החוק. לאחר אישור ועדת השרים, החוק יגיע שוב לוועדת הפנים והסביבה של הכנסת, אז יחליט יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) אם לאשר את החוק על השינויים שבוצעו בו לבקשת הממשלה ולהעביר את החוק לקריאה שנייה ושלישית.

חוק_האקלים_עצומה

שורה של מדעניות ומרצים מהתחום קראו היום (רביעי) לשרי הממשלה שלא לאשר את ההקלות בחוק שדורש משרד האוצר. "אנו, חוקרים וחוקרות אקלים באוניברסיטאות בישראל החוקרים את משבר האקלים, סיבותיו ותוצאותיו, ומכירים בדחיפות של צמצום משמעותי בפליטות גזי החממה, פונים אליכם כיוון שהבנו שמשרד האוצר מנסה לכרסם ולאפשר לממשלה לדחות את שנת היעד בהתחייבות של המדינה ליעד הפחתה של 27% עד לשנת 2030 בחמש שנים, ללא צורך באישור של ועדת הפנים והגנת הסביבה ובחמש שנים נוספות באישור הוועדה", כתבו החוקרים במכתב. "עמדה זו עומדת בסתירה מוחלטת להתחייבויות הבינלאומיות של ישראל על פי אמנת האקלים ותרוקן מתוכן את החוק".

החוקרים הוסיפו במכתבם כי "יעדי הפחתת פליטות גזי החממה מחייבים באופן מלא את הממשלה וניתן לשנותם רק לאחר דיון רציני ומעמיק, ואישור של ועדת הפנים והגנת הסביבה והכנסת. על כן, יש לבטל את הסעיף בנוסח החוק הנוכחי המאפשר לממשלה לדחות את שנת היעד". החוקרים כתבו עוד כי "היעד הנוכחי הכרחי לצמצום השפעות משבר האקלים מתחת לסף קריטי. לדעתנו יש צורך חיוני להעלות את יעד ההפחתה ל-30% ולעמוד ביעד זה לפני שנת 2030".

הצעת החוק מפרטת את ההוראות להכנת תוכנית לאומית להפחתת פליטות גזי חממה, שייכללו בה יעדים מגזריים בחלוקה לפי סוג מקורות פליטה או לפי תחום פעילות, וכן הוראות להפחתה של פליטות של חברה ממשלתית ורשויות מקומיות. אלא שבמהלך הדיונים בוועדה, משרד האוצר הוסיף להערים קשיים על אישור נוסח שיוביל להתגייסות משמעותית של הממשלה למאבק באיום על הביטחון הלאומי, כפי שהגדיר זאת המל"ל.

בנוסח שאושר לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הפנים, שעבר בתמיכת המשרד להגנת הסביבה, ניתן חופש פעולה גדול לממשלה לשנות את יעדי הפליטה שאליהם היא מחויבת. לפי הנוסח שאושר, החל משנת 2030 לא תעלה הכמות השנתית של פליטות גזי חממה על 73% מהכמות השנתית של פליטות גזי חממה, ומשנת 2050 לא תעלה הכמות השנתית של פליטות גזי חממה על אפס. אלא שעם זאת, נקבע כי הממשלה רשאית לשנות בצו שיובא לאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה את היעדים ואת שנות היעד. עוד נקבע כי הממשלה רשאית בהחלטה מנומקת ואף ללא אישור ועדת הפנים לדחות בצו את יישום היעדים בחוק בשלוש שנים. בנוסף הוחלט כי משרדי הממשלה יידרשו להכין תוכנית להפחתת פליטות והכנה למשבר האקלים, אולם יוכלו לקבל פטור מכך בהחלטת ממשלה.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' במליאת הכנסת, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

"זוהי שעת המבחן האמיתית של השרה סילמן", אומר מנכ"ל מגמה ירוקה אלעד הוכמן בשיחה עם "שקוף". "זה מבחן ליכולתה לשמור על ההישגים שהצלחנו להכניס לחוק האקלים – לאחר מאבק ארוך מול האוצר – הכוללים חיוב תכניות היערכות במשרדי הממשלה ורשויות מקומיות, יעדי ביניים, תכנית הפחתת פליטות ועוד. אנו מצפים ודורשים מהשרה לא רק להדוף את הניסיונות המופקרים של שר האוצר סמוטריץ' להמשיך ולפגוע בחוק כך שיסב יותר נזק מתועלת, אלא לשפר את החוק בוועדת השרים – ולחייב את הממשלה לעמוד ביעדים הנוכחיים עד 2030, ולא יאוחר מכך. אם לא תצליח לעשות זאת, השרה תהיה חתומה בשמה על חוק כושל והרסני".

הוכמן מזכיר כי על שולחן בג"ץ מונחת עתירה היסטורית להפחתת פליטות והעלאת יעדי האקלים, שצפויה להגיע להכרעה בשבועות הקרובים. "לצערנו, משרד האוצר מתעקש לבחון את החוק באופן מוטה וקצר טווח, ולהחריב את החוק שנועד לשמור על הבריאות של מיליוני ישראלים והדורות הבאים".

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יאיר טאובר

Picture of יאיר טאובר
תל אביבי זה מכבר, אבא של עמליה נשוי לטל וירוק בנשמה. עבדתי במשך שנים במגוון תפקידים בתקשורת המיינסטרים (ידיעות אחרונות, וואלה), שם הכרתי לעומק את התקשורת הממוסדת, על מעלותיה ומגבלותיה. מאמין בכוח של עיתונות ביקורתית, הגונה וישרה להביא לשינוי ומכיר באחריות הגדולה שיש לנו כעיתונאים לכל מילה ומילה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,868 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק