ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

לצד קק"ל ורט"ג: סילמן מעניקה לעמותת ימין סמכויות לקידום אכיפה סביבתית

השרה להגנת הסביבה מצרפת את העמותה של פעיל הימין גלעד אך, שהוביל קמפיין נגד ארגוני זכויות אדם, לרשימת ארגונים בעלי סמכויות לקידום אכיפה סביבתית. מומחה למשפט סביבתי: "לא ברור מדוע ראוי לתת לה את המעמד"

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן (הליכוד) מבקשת להעניק סמכויות אכיפה לעמותת ימין בראשות גלעד אך – מי שבין היתר עמד מאחורי קמפיין ״השתולים״ בארגוני זכויות אדם תחת עמותת ״עד כאן״. כעת מבקשת סילמן לתקן את החוק למניעת מפגעים סביבתיים (תביעות אזרחיות) המאפשר למספר רשויות, גופים וארגוני סביבה ותיקים המוסמכים להגיש תובענות ולקדם אכיפה בגין מפגעים סביבתיים – בראשם קק״ל, רשות הטבע והגנים ומגמה ירוקה כך שלרשימה תתווסף גם העמותה השנויה במחלוקת. 

לפני כשבועיים פרסם המשרד להגנת הסביבה באתר החקיקה הממשלתי את תזכיר תיקון החקיקה המבקש להוסיף "עותר ציבורי" לרשימת הארגונים הסביבתיים המוסמכים להגיש תובענות על פי חוק המאבק במפגעים סביבתיים, ללא צורך בקשר אישי לנזק הסביבתי. גורמים שעוסקים בתביעות סביבתיות מתארים את רשימת העמותות הקיימות כמעיין ״רגולטורים אזרחיים״ שנכנסים לנעלי המדינה ואוכפים מפגעים סביבתיים. 

המהלך מעורר ביקורת מצד ארגוני סביבה ותיקים שלטענת גורמים ששוחחו עם ״המקום הכי חם״ ״מתקשים לקבוע פגישות עם השרה״, בזמן שעמותת הימין שמרבה לפעול בעיקר ביו״ש, זוכה להטבה שמומחים מעריכים כי היא צפויה לחזק את מעמד העמותה בעיניי בתי המשפט ותורמים פוטנציאליים. בנוסף, מעידים ארגוני סביבה ותיקים, בעוד הם מתקשים לקיים פעילות סדירה מול השרה והמשרד, הפורום והעומד בראשו דווקא זכה לפגישה אישית עם סילמן מיד עם תחילת כהונתה. "אנחנו כמעט לא עובדים עם השרה והמנכ"ל אלא בעיקר מול הדרג המקצועי, בגלל שהם לא משתפים פעולה", טוען רכז קשרי ממשל באחד מארגוני הסביבה המובילים בישראל.

״עברתי על האתר של עמותה הזו שלא הכרתי עד שפנית אלי ונראה שהפעילות הסביבתית שלה דלה מאוד״ אומר פרופ׳ אורן פרז, ראש בית הספר לקיימות ומומחה למשפט סביבתי באוניברסיטת בר אילן. ״לא ברור כלל מדוע ראוי לתת לה את המעמד הזה, שאמור להינתן לגופים שיש להם ידע סביבתי ויכולת להתמודד עם תביעות סביבתיות״. 

ספק סביבתי

בדברי ההסבר לשינוי נכתב כי "בחינת צירוף עמותת 'הפורום לישראל ירוקה' לרשימת הגופים המנויים בתוספת לחוק נערכה בהתאם לאמות מידה… בבחינה שנערכה במשרד להגנת הסביבה נמצא כי עמותת 'הפורום לישראל ירוקה' עומדת באמות המידה״. לטענת המשרד אותה בדיקה נועדה להבטיח כי ״יינתן משקל ראוי הן לאינטרס הציבורי בקידום הנושאים הסביבתיים והן בשמירה על שלטון החוק, המנהל התקין וטוהר המידות. עוד הסביר המשרד כי הבדיקה הובילה למסקנה כי הפורום ״בעל ניסיון רב, מגוון ורחב היקף בתחום הסביבתי". 

מבדיקה באתר ״גיידסטאר״ של משרד המשפטים עולה כי ב-2022 עמד מחזור העמותה על כ-600 אלף שקל. מדובר במחזור יותר נמוך מזה של כ-40 אחוז מהארגונים המוגדרים ארגוני סביבה בישראל, כלומר ארגון עם היקף פעילות ממוצע בלבד. כך עולה מעיבוד נתוני אתר מפתח התקציב לאותה שנה. אם לא די בך, המשרד הסביר שהבחירה בפורום נעשתה לאחר בדיקה כי הוא מעניק ״שירות לכלל הציבור באופן שוויוני״, וכי הוא ״לא ישקול שיקולים שאינם מן העניין בבואו לעשות שימוש בסמכויותיו… ולא יעשה שימוש לרעה בכוחו כנגד קבוצות מסוימות באוכלוסייה משיקולים שאינם סביבתיים…".

מנכ"ל עד כאן גלעד אך (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

מבדיקה בפרסומי העמותה עולה כי העמותה מדגישה את המאבק במפגעים סביבתיים פלסטיניים והשפעתם על ההתיישבות ביהודה ושומרון. באחד הפוסטים שהעלתה העמותה בפייסבוק, צוטט מנכ"ל הפורום, גלעד אך, אומר: "חוסר המשילות [ביחס למפגעים סביבתיים – ע.ק.] של מדינת ישראל מביא לפגיעה בכלכלה וגורם להקמת מדינה פלסטינית על אדמות מדינת ישראל". כעת עולה השאלה: האם המאבק של הארגון הוא סביבתי או פוליטי?

אחד ממאבקי הדגל של העמותה נוגע למאבק ב״מחצבה פיראטית״ ג׳מעין שעל יד ההתנחלות ״כפר תפוח״. העמותה הגישה ביולי 2023 תביעה ייצוגית בשם הפגיעה הסביבתית שחווים תושבי היישובים באיזור על סך 17 מיליון ש"ח. חבר הוועד המנהל השני, שהוא כאמור, יאיר אורבך, נשא שני כובעים בעת הגשת התביעה. גם חבר הועד המנהל של עמותת הפורום, וגם יו״ר ועד היישוב כפר תפוח. תזמון העתירה גם הוא מעורר תהיות, שכן אורבך הגיש מועמדות להיבחר מחדש פחות מחודשיים לאחר הגשת העתירה. התנהלות זו מעלה שאלות ביחס לשיקולים שעמדו מאחורי התביעה הייצוגית, ואולי אף ביחס לפעילות העמותה בכלל.

העברת כספים וחיסול מתחרים

גלעד אך הוא פעיל ימין מוכר המתגורר ביישוב עלי וכאמור עמד מאחורי קמפיין ״שתולים״ במטרה לחדור לתוך ארגוני זכויות אדם ״אנטי ישראליים״. מאז חודש ינואר, לאחר שירות מילואים, פתח אך בקמפיין בשם "עד הניצחון – מאהל המילואימניקים", שקרא להמשך המלחמה עד ״הניצחון המוחלט״, בחפיפה מוחלטת למסרים הנשמעים משאר חברי הממשלה והקואליציה. 

בקרב מובילי הקמפיין המפורטים באתר ניתן למצוא, לצד אך, גם את יאיר אורבך, שגם כן חבר בועד המנהל של הפורום. אחת ממטרות הקמפיין הייתה להפעיל לחץ על שר הביטחון גלנט, ולכן הפיצה אחת ממנהלות קבוצת הוואטסאפ של הקמפיין, בתי-עמי בנימין, עצומה מטעם המחאה הקוראת לפיטורו. מעיון בדיווח האחרון של העמותה לשנת 2022, ניתן ללמוד כי בנימין מועסקת בפורום לישראל ירוקה במשרה מלאה בתחום ״המחקר״. כאשר פנינו לבת עמי בשאלה האם עודנה עובדת בפורום והאם עבודה זו קשורה בקמפיין הפוליטי, היא הפנתה אותנו לסמנכ״ל הפורום, ישראל אקרמן, ממנו לא התקבלה תגובה עד למועד כתיבת שורות אלו. 

זאת לא הפעם הראשונה שעולה קשר בין הפורום לפעילות פוליטית. כפי שנחשף במקום הכי חם בגיהנום על ידי גלית הראלי, עמותת "הפורום לישראל ירוקה" שימשה, לצד תאגידים נוספים בשליטת אך, כצינור להעברת 240,000 ש"ח בניגוד לכאורה לנהלים ליו״ר ״עד כאן״, הארגון שניהל את מערך ״השתולים״, אבירם זאבי. בעקבות הכתבה רשם העמותות פתח בדיקה בעניין אי ההסדרים הללו אולם לבסוף הוחלט כי אין לפתוח בהליך נגדה. 

בנוסף, על פי הפרסום של גור מגידו בדה מרקר, תחת מעטה של ארגון סביבתי, עמד גלעד אך מאחורי הפצת ״תחקירים״ והפצת מידע שנועדו לחיסול מתחרים של עסקים בבעלות אחיו, שהיה הבעלים של מטמנת הזבל הגדולה במדינה, כך על פי תחקיר דה-מרקר. 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: ״הליך צירוף עמותת הפורום לישראל ירוקה לתוספת לחוק למניעת מפגעים סביבתיים החל בשנת 2019. לאחר הליך מקצועי ובחינה של הלשכה המשפטית בזמנו, אישר השר דאז את קידום ההליך בכנסת. לשם הוספת גופים לתוספת לחוק נדרש אישור ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, ולאור פיזור הכנסת ה-21 בשנת 2019, לא ניתן היה להשלים הליך זה. בחודשים האחרונים עמותת הפורום לישראל ירוקה חידשה את פנייתה למשרד, זו שאושרה ב-2019 על ידי המשרד והשר דאז. גורמי המקצוע במשרד ערכו בדיקה מחודשת באופן מעמיק ומקצועי, ומצאו כי העמותה עומדת באמות המידה. מצ"ב אמות המידה שאושרו בשנת 2015. 

״הליך בחינת צירוף עמותות בהתאם לחוק הוא מקצועי ומשפטי ומנוהל בידי גורמי המקצוע במשרד, והם מגישים את המלצתם לשר או לשרה לאישור, ומובילים להמשך הליך תיקון החקיקה בכנסת. כך גם במקרה זה. במשרד להגנת הסביבה לא התקבלו בקשות להוספת גופים נוספים לתוספת לחוק לאור הליך עמותת הפורום לישראל ירוקה. באשר לתזכיר החוק המקורי, בתוספת לחוק המקורי היו מנויים מספר גופים. במהלך השנים, הוסיפו גופים נוספים ונמחק מהתוספת לחוק אחד הגופים״.

פנינו גם לפורום לישראל ירוקה ולגלעד אך לקבלת תגובה אולם זו טרם התקבלה.

יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

תגובה אחת

  1. עידית תעוף בקרוב ביחד עם ביבי המושחת וחבורת המטורללים מהימין המשיחי ההזוי , מטה המשרד להג"הס מתפרק לא מתפקד !

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,844 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
אנחנו נלחמים על האמת שאחרים מנסים להסתיר.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!