ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

חשיפה: המידע שמשרדי הממשלה מסתירים – בניגוד להנחיות הממשלתיות עצמן

חשיפה ראשונה: שורה של בקשות לשקיפות ממשלתית לפי חוק חופש המידע - לא נענו, וזאת למרות שהוגשה תלונה למשרד המשפטים שמצא אותן מוצדקות

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

מה משותף למפגעי סביבה, פעילות המשרד לשירותי דת והסדרי ניגוד העניינים של מירי רגב? כולם אמורים להיות שקופים- ועדיין, הם חסויים. כאן אנו חושפים לראשונה שורה של בקשות לשקיפות ממשלתית לפי חוק חופש המידע – שלא נענו, וזאת למרות שהוגשה תלונה למשרד המשפטים שמצא אותן מוצדקות. המקרים האלו חמורים מאחר ובמשרד המשפטים הנחו את המשרדים הממשלתיים כן להשיב לבקשות המידע, ועדיין אותם משרדים בחרו להמשיך שלא לפעול כנדרש. למטה הפירוט של רשויות מפרות.

  • בימים אלו מקודם על ידי ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) הצעת חוק נהדרת בנושא, אותה ניסחו חברינו לובי 99. ההצעה תשים סוף לגרירת הרגליים בין השאר דרך הטלת קנסות לרשויות מפרות. להצעת חוק.

הפתרון איננו שיימינג מתמשך, אלא שינוי הכללים כפי שח"כ אלהרר מציעה. בנוסף, יש להפוך את היחידה האחראית לנושא – היחידה לחופש מידע במשרד המשפטים – לנציבות. כלומר, להפוך את הממונים לעצמאיים ואת היחידה לגוף עם שיניים שיוכל להטיל סנקציות בעצמו על משרדי ממשלה סוררים. כיום? לכל היותר הוא יכול לנזוף בהם.
ועדיין – גם נזיפות זה דבר חשוב. ומתחת לוידאו הפירוט.

600 ימים עברו ללא מענה

בראש המשרד שממסמס את הבקשות מידע של הציבור בשנת 2016 עומד המשרד להגנת הסביבה. הוגשו נגדו 18 תלונות, יותר מכל משרד אחר. 12 מהתלונות, כך גילינו, נמצאו מוצדקות. לא רק זאת – ניתנו בעניינן הנחיות למסור את המידע המבוקש בתוך שבועיים, ולמרות כל זאת – טרם ניתן מענה. בין הנושאים שהתבקשו אפשר למצוא: בדיקות קרינה במצפה רמון, ממצאי זיהום אוויר במפרץ חיפה, מטרדי ריח בעפולה, ובדיקות סביבתיות שנעשו סביב מפעל באשדוד. על כל הנושאים האלה ורבים אחרים, לא מצא לנכון המשרד להגנת הסביבה לתת מענה.
רוצים לדעת במה אסור למירי רגב לעסוק בו מפאת ניגוד עניינים, מה נאסר על אבי גבאי לעסוק בו בגלל פעילותו כמנכ"ל חברת בזק או איזה עניינים עלו בהסדר ניגוד העניינים של השר לשירותי דת דוד אזולאי? גם את עמותת הצלחה שבראשות עו"ד אלעד מן עניינו השאלות האלה, ובהתאם הוגשו בקשות למידע בשנת 2015. גם במקרים אלה, בחרו המשרדים השונים שלא להשיב לבקשות המידע – בניגוד לחוק ולהנחיות משרד המשפטים.
בחנו את כל החלטות היחידה הממשלתית לחופש המידע בתלונות. הסתבר כי הזמן הממוצע שחלף בין הגשת הבקשה ועד שבכלל הוגשה תלונה עומד יותר מחצי שנה. לאחר מכן לקח ליחידה הממשלתית כ-3 חודשים מרגע הגשת התלונה ועד שניתנו הנחיות למשרדים השונים. ולבסוף, אחרי כל התהליך הזה, עדיין, בממוצע, יותר מ-7 חודשים מאז שנקבע כי התלונות מוצדקות וניתנה הנחייה למשרדים השונים להשיב למבקשים, לא קרה דבר.
בדיקה פרטנית מצאה כי במרבית התלונות גם היחידה לא זכתה למענה לגופה של התלונה, אלא לכל היותר להתייחסות כללית. כך, בין היתר בנובמבר 2015 הוגשה למשרד להגנת הסביבה בקשה לקבל נתונים אודות זיהום האוויר בחיפה. בפברואר, מרץ ופעמיים במהלך חודש מאי 2016 נשלחו פניות למשרד מטעם המתלונן אך לא זכו למענה. באוגוסט 2016 הוגשה תלונה, ובתגובה נמסר כי בתוך מספר שבועות תתקבל תשובה לאור העומס. למרות זאת, מאז ועד היום לא התקבלה תגובה נוספת למרות פניות חוזרות של היחידה והמידע טרם נמסר גם עתה, כמעט 600 ימים אחרי הגשת הבקשה.
פנינו לתגובה של שלושת המשרדים המובילים במספר התלונות המוצדקות.
משרדי האוצר ושירותי הדת העדיפו שלא להגיב. מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "המשרד עושה מאמצים רבים להיענות בחיוב לכל בקשות חופש המידע המגיעות אליו ולמסור את המידע המבוקש – גם אם חלק ניכר מהבקשות הן מורכבות, בהן נדרש מידע רב, התייעצויות פנים משרדיות ועוד. ולראיה, כפי שמעיד הדוח השנתי, רק באחוז מצומצם מאוד מסך הבקשות נמסר מידע באופן חלקי.
העלייה החדה במספר הבקשות למידע – 100% מאז שנת 2013, שעליה אנו מברכים שכן הדבר מראה על התעניינות הולכת וגוברת בנושאים סביבתיים – וכן מורכבות הבקשות, יחד עם הרצון להיענות בחיוב לכמה שיותר מהן, גוררים עיכובים במסירת המידע, ועל כך אנו מצרים.
המשרד בודק דרכי התייעלות בימים אלה, שמטרתן למסור כמה שיותר מידע – אך בלוחות זמנים מצומצמים יותר, ומקווה שהמאמצים יבואו לידי ביטוי בשיפור הפרמטרים בדוח הבא.
בנושא הבקשות המוזכרות בשאלותיך: לחלקן ניתן מענה (כדוגמת בדיקות קרינה במצפה רמון – הבדיקה פורסמה באתר המשרד). בחלק אחר לא נמצא המידע המבוקש (דוגמת הבקשה על מכרזים בתחום הפסולת המסוכנת), ובחלק אחר בקשותינו להבהרות מהפונה נותרו ללא מענה. יתר הבקשות נמצאות בשלבי טיפול שונים, ובכוונתנו להשיב לכולן בהקדם.
יצוין, כי המשרד להגנת הסביבה מפרסם באופן יזום מידע רב על חומרים שנפלטו לסביבה וזאת בנוסף לבקשות המטופלות על ידו, ובאתר 17.5 אלף קבצים באזור חופש המידע, לשימוש הציבור".
הנה פירוט הבקשות שהוגשו למשרד להגנת הסביבה ולא נענו בניגוד לנהלים, לצד פירוט המקרה מצד משרד המשפטים:

  • מטרדי ריח בעפולה
    התלונה הגיעה ליחידה כחודשיים וחצי אחרי הבקשה המקורית של מבקש המידע. הפונה טען שלא ניתן כל מענה, מלבד מענה אוטומטי על קבלת הפנייה, וגם לא טלפוני. הנילון בתגובה לאחר מספר מיילים מצידנו ( שעל רובם לא השיב בכלל), ענה שהנושא בטיפול. על פי הממצאים, לא נשלחו הודעות על הארכת מועד המענה לפניה. היחידה קבעה שהתלונה מוצדקת והוציאה הנחיה לתיקון ליקויים לנילון. עד היום הזה- טרם קיבלנו עדכון בדבר תיקון הליקוי כפי שביקשנו.מכרזים בתחום פסולת מסוכנת. התלונה הגיעה ליחידה מעל חודש אחרי הבקשה המקורית של מבקש המידע. לאחר פניה נוספת של המתלונן נמסר לפונה, שהבקשה עדיין לא טופלה וכעת מועברת לטיפול. בתגובה ולאחר מספר מיילים מצידנו ( שעל רובם לא השיב בכלל), הודיע הנילון שהטיפול ימשך זמן רב. על פי הממצאים, לא נשלחו הודעות על הארכת מועד המענה לפניה. ההיחידה קבעה שהתלונה מוצדקת והוציאה הנחיה לתיקון ליקויים לנילון. עד היום הזה- טרם קיבלנו עדכון בדבר תיקון הליקוי כפי שביקשנו.
  • קבלת מידע על טכנולוגיה לשיקום קרקעות Xoiler. התלונה הגיעה ליחידה כחודשיים אחרי הפניה המקורית של מבקש המידע. המתלונן טען שלא התקבלה כל תגובה מצד הנילון לבקשתו. בתגובה הנילון לאחר הודעת תזכורת מסר, שיש עומס במשרד והבקשה בטיפול. על פי הממצאים, לא נשלחו הודעות על הארכת מועד המענה לפניה. היחידה קבעה שהתלונה מוצדקת והוציאה הנחיה לתיקון ליקויים לנילון. עד היום הזה- טרם קיבלנו עדכון בדבר תיקון הליקוי כפי שביקשנו.
  • הסדרי ניגוד עניינים של בכירים, ספקים ויועצים. התלונה הגיעה ליחידה כשבעה חודשים אחרי הפניה המקורית של מבקש המידע. הפונה מסר שתחילה הבקשה הוגשה לנציבות שירות המדינה והיא הפנתה אותם למשרד התרבות. בעקבות פניית היחידה מסר הממונה שהפניה בטיפול. בהתכתבויות בין הפונה ליחידה בהמשך נמסר שהממונה והפונה סכמו על מועד למסירת המידע, ככל שהתקדם הזמן התברר שרק חלק מהמידע נמסר.  היחידה קבעה שהתלונה מוצדקת והוציאה הנחיה לתיקון ליקויים לנילון. עד היום הזה- טרם קיבלנו עדכון בדבר תיקון הליקוי כפי שביקשנו.
  • הסדרי ניגוד עניינים של בכירים, ספקים ויועצים. התלונה הגיעה ליחידה כשבעה חודשים אחרי הפניה המקורית של מבקש המידע. בעקבות פנית היחידה לנילון, נמסר שהפניה טופלה, נמסרו ההסדרים שביקש הפונה חוץ מאחד שטרם הסתיימה בדיקתו. בהמשך בקשנו לדעת מה קורה עם הפניה וטרם קבלנו מענה מהנילון. היחידה קבעה שהתלונה מוצדקת והוציאה הנחיה לתיקון ליקויים לנילון. עד היום הזה- טרם קיבלנו עדכון בדבר תיקון הליקוי כפי שביקשנו.
  • בדיקות קרינה במרחב מצפה רמון. התלונה הגיעה ליחידה כארבעה חודשים אחרי הפניה המקורית של מבקש המידע. הפונה טען שלא פורסמו באופן יזום באתר האינטרנט תוצאות בדיקת קרינה מיום 21/3/2016 במרחב מצפה רמון ובכלל לא זכה למענה על פניתו לנילון בעניין זה. בהתייחסותו לתלונה, השיב הנילון, כי תוצאות הבדיקות המבוקשות לא היו מהימנות ולכן נערכו בדיקות במועד מאוחר יותר ואשר תוצאותיהן נשלחו לפונה.  היחידה קבעה שהתלונה מוצדקת והוציאה הנחיה לתיקון ליקויים לפיה הנילון יפרסם את תוצאות הבדיקות באתר האינטרנט ולחלופין פרסום הודעה מנומקת באתר האינטרנט בדבר אי פרסום תוצאות אלה.
  • פרסום דו"ח שנתי לפי חוק חופש המידע. ביולי 2016, הוגשה תלונה  כי פרטים רבים ומשמעותיים המחויבים על פי דין להופיע בדוח השנתי לפי חוק חופש המידע אינם מופיעים ואינם מוצגים לציבור. בעקבות פניית היחידה ולאחר בדיקתה השיב הנילון כי יתוקנו הליקויים, אך גם לאחר מספר תזכורות מצד היחידה הנילון לא תיקן את הליקויים- עד היום.
  • ממצאי זיהום אוויר במפרץ חיפה. התלונה הגיעה ליחידה כתשעה חודשים אחרי הפניה המקורית של מבקש המידע. הפונה מסר שהמידע לא נמסר לו, זאת למרות פניות רבות בנושא לנילון. הנילון בתגובה מסר שהמידע המבוקש הוא מידע ישן, ולכן לוקח זמן רב לאתר אותו. על כן, הטיפול בפנייה ייקח מספר שבועות. לאחר תגובה זו נשלחו מספר תזכורות לנילון ומאז לא נמסרה תגובה ליחידה. על פי הממצאים, לא נשלחו הודעות על הארכת מועד המענה לפניה. היחידה קבעה שהתלונה מוצדקת והוציאה הנחיה לתיקון ליקויים לנילון. עד היום הזה- טרם קיבלנו עדכון בדבר תיקון הליקוי כפי שביקשנו.מידע בעניין פגישות עם אל"ה ותמיר ובעלי מניותיהם. התלונה הגיעה ליחידה ביחס לבקשה שהוגשה לפני כארבעה חודשים מיום התלונה. הפונה מסר שלא ניתן מענה לפניתו. היחידה פנתה מספר פעמיים לנילון- אך הוא לא השיב. על פי הממצאים, לא נשלחו הודעות על הארכת מועד המענה לפניה. היחידה קבעה שהתלונה מוצדקת והוציאה הנחיה לתיקון ליקויים לנילון. עד היום הזה- טרם קיבלנו עדכון בדבר תיקון הליקוי כפי שביקשנו.
  • דוח זיהום במי החופין של מפרץ עכו ובחופי עכו הדרומיים וסקר סיכונים אודות נחל הקישון. התלונה הגיעה ליחידה כארבעה חודשים אחרי הפניה המקורית של מבקש המידע. הפונה מסר שלא ניתן מענה לפניתו, זאת למרות שהנילון אישר שהטיפול בבקשה החל. היחידה שלחה לנילון מספר תזכורות לקבלת תגובה, אך הוא לא השיב. על פי הממצאים, לא נשלחו הודעות על הארכת מועד המענה לפניה. ההיחידה קבעה שהתלונה מוצדקת והוציאה הנחיה לתיקון ליקויים לנילון. עד היום הזה- טרם קיבלנו עדכון בדבר תיקון הליקוי כפי שביקשנו.
המשרד לשירותי דת
  • הסדרי ניגוד עניינים של בכירים, ספקים ויועצים. התלונה הגיעה ליחידה כחודשיים אחרי הפניה המקורית של מבקש המידע. הפונה מסר שלא ניתן מענה לפניתו. תגובת הנילון הייתה שלא התקבלה הפניה בנושא. על כן, שכעת משהוא מודע לפניה- יטפל בה בהקדם האפשרי. בהמשך מסר הממונה שממתינים להתייחסות של גורמים בכירים. היחידה שלחה עוד מספר תזכורות בנושא לממונה ולא זכתה לתגובה. על פי הממצאים, לא נשלחו הודעות על הארכת מועד המענה לפניה. היחידה קבעה שהתלונה מוצדקת והוציאה הנחיה לתיקון ליקויים לנילון. עד היום הזה- טרם קיבלנו עדכון בדבר תיקון הליקוי כפי שביקשנו.
  • נתונים אודות הסדרי קבורה וקבלת דוחות שנתיים לפי סעיף 41 א' לחוק שירותי הדת היהודיים המוגשים על ידי מרשית קבורה ומועצת בתי העלמין לשר והאמורים להתפרסם בין היתר באתר האינטרנט. התלונה הגיעה ליחידה כשלושה חודשים אחרי הפניה המקורית של מבקש המידע. הפונה מסר שלא ניתן מענה לפניתו, בתגובה מסר הנילון, שהתנהל דין ודברים על הפניה. כמו כן, שנדחה סעיף א' לבקשה בטענה כי המידע מצוי ברשות אחרת (הממונה הפנה את הפונה למוסד ביטוח הלאומי בנוגע לחלק זה). לגבי יתר סעיפי הבקשה, נטען כי קיימת פנייה המטופלת באגף על אף העומס המצוי וכמות המידע הרב שאותו ביקש הפונה. לאחר זמן מה פנינו לנילון והוא הודיע שכלל המידע נמסר. מנגד, הפונה הודיע שהדבר לא נכון. בתגובה הממונה אמר שתמסר תגובה מלאה- מה שלא קרה, והממונה לא השיב לפניתנו בנושא. על פי הממצאים, לא נשלחו הודעות על הארכת מועד המענה לפניה.היחידה קבעה שהתלונה מוצדקת והוציאה הנחיה לתיקון ליקויים לנילון. עד היום הזה- טרם קיבלנו עדכון בדבר תיקון הליקוי כפי שביקשנו.
  • לקובץ אקסל שמרכז את כל המידע על משרדי ממשלה שהפרו את חוק חופש מידע
יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת תומר אביטל

Picture of תומר אביטל
מייסד-שותף, לשעבר כתב ועורך ב"שקוף".

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,853 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק.
בשקוף אין פרסומות.
בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות, שהם לא יצליחו להביס

ב"יום שאחרי" אנחנו אלה שנשאר. כי עיתונות בבעלות הציבור אי אפשר להשתיק