ערכת שאלות לפוליטיקאים

חיפוש
Close this search box.
חיפוש

למרות ההתחייבות: המשרד להגנת הסביבה לא הציג חלופות לביטול המס על החד פעמי

השרה סילמן אמנם התנגדה לביטול המס על הכלים החד פעמיים והבטיחה להציג חלופות שיסייעו לצמצום צריכת הפלסטיק בתוך חצי שנה, אך המועד חלף מזמן ועד כה לא הוצגו כאלה. המשרד להגנת הסביבה: "נציג תוכנית אופרטיבית בסיום שיח עם גורמי מקצוע"

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

הדפיסו את הכתבה

רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:

צלחות חד פעמיות בסופרמרקט (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

תשעה חודשים חלפו מאז ביטול המס על הכלים החד פעמיים בידי הממשלה ה-37, ועדיין לא אושרו חלופות להן התחייב המשרד להגנת הסביבה. בסוף חודש ינואר השנה ביטלה הממשלה את החלטה 261 של הממשלה הקודמת שקבעה מיסוי על כלי אוכל חד פעמיים במטרה להעלות את מחירם ולצמצם את צריכת המוצרים המהווים חלק גדול מבעית הפסולת בישראל. המשרד להגנת הסביבה התחייב להציג חלופות שיסייעו לצמצום צריכת הפלסטיק בתוך חצי שנה, אך עד כה לא הוצגו כאלה.

ההחלטה לבטל את המס התקבלה ברקע התנגדות המשרד להגנת הסביבה. בהודעת המשרד לפני ביטול ההחלטה הודו ביעילות המיסוי ובהשפעתו על צריכת הכלים החד פעמיים: "נוכח ההשפעות החיצוניות השליליות והנזקים הסביבתיים הכרוכים בייצורם, בצריכתם ובסילוקם של כלים העשויים מפלסטיק, קידמו המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר מיסוי על כלים אלו, במטרה לצמצם את צריכתם וכך גם את הנזקים לסביבה ולבריאות הציבור". במשרד הדגישו כי "המס שנכנס לתוקף בנובמבר 2021 גרם לירידה בצריכה לפי התחזית של עבודת המטה שאפיינה את גמישות הביקוש למוצרים שעליהם חל המס.

במענה לשאלת "שקוף" טענו במשרד כי הם "בוחנים מספר כלי מדיניות וצעדים לצמצום השימוש בפלסטיק חד פעמי, לרבות מניעה במקור, צמצום חלוקת כלים חד פעמיים בשוק המוסדי ושימוש בכלים חד פעמיים באזורים רגישים, הרחבת תחולת חוק השקיות שתביא לצמצום נוסף של שימוש בשקיות פלסטיק חד פעמיות, ועוד. במסגרת זו המשרד מקיים שיח עם גורמי מקצוע במשרדי האוצר והכלכלה, כפי שנקבע בממשלה ובסיום העבודה יציג תוכנית אופרטיבית. המשרד אף מקדם בנושא הפסולת החלטת ממשלה". 

השרה עידית סילמן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

עם זאת, במשרד בראשות השרה עידית סילמן לא התייחסו למסגרת הזמנים שלה התחייבו בחודש ינואר ולא הגדירו מסגרת זמנים חלופית להצגת פתרון אחר. בנוסף, לא ברור כיצד הפתרונות שהוזכרו בתגובת המשרד יסייעו בצמצום הצריכה של כלים חד פעמיים בהיקפים משמעותיים. על פי נתונים של חברת סטורנקסט, חלה ירידה בתקופת המיסוי ירידה חדה ברכישת כלים חד פעמיים: בהשוואה בין יולי 2021 (החודש שבו פורסמה כוונת הממשלה להטיל את המס) ליולי 2022 חלה ירידה של 37.5% במכירות. בנוסף, בהשוואה בין נובמבר 2021 לדצמבר 2022, הירידה היא בשיעור של 39% במכירות.

 

התגובה המלאה של המשרד להגנת הסביבה
המשרד להגנת הסביבה בוחן מספר כלי מדיניות וצעדים לצמצום השימוש בפלסטיק חד פעמי, לרבות מניעה במקור, צמצום חלוקת כלים חד פעמיים בשוק המוסדי ושימוש בכלים חד פעמיים באזורים רגישים, הרחבת תחולת חוק השקיות שתביא לצמצום נוסף של שימוש בשקיות פלסטיק חד פעמיות, ועוד.

במסגרת זו המשרד מקיים שיח עם גורמי מקצוע במשרדי האוצר והכלכלה, כפי שנקבע בממשלה ובסיום העבודה יציג תוכנית אופרטיבית. המשרד אף מקדם בנושא הפסולת החלטת ממשלה. במקביל נקט המשרד במספר צעדים לצמצום השימוש, בהם פרסום הוראות ממונה על תדירות איסוף בקבוקי פיקדון, אישור תכנית לתמיכה בתעשיית המיחזור דרך רשות ההשקעות בקול קורא שיתפרסם בשבועות הקרובים, תמיכה בהתקנת מדיחי כלים בגני ילדים, שיתוף פעולה בנושא חינוך למיחזור והפחתת צריכה במערכת החינוך ובתנועות נוער.

בימים אלו נעשית עבודת מטה לתיקון חוק הפיקדון ולאימוץ תקנים מתקדמים למיחזור פלסטיק באמצעות מכון התקנים. נוסף על כך, השרה להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים מקדמות כללים לאיסור הכנסת כלים חד-פעמיים מפלסטיק לגנים הלאומיים בישראל. במסגרת הכללים החדשים לגנים הלאומיים, מוצעות הוראות חדשות וכן עדכון של הוראות קיימות, הכוללות איסור על הכנסת כלים חד-פעמיים. השבוע בניו יורק, במסגרת מפגש שרי הקואליציה של אמנת הפלסטיק הגלובלית וכחלק מדיוני האמנה הגלובלית המתהווה שאליה הצטרפה ישראל, תבטא השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, את מחויבות ישראל לנושא.
יש לכם הערות, הארות או ביקורת על הכתבה? מכירים מידע או סיפור שאנחנו לא?

מאת יאיר טאובר

Picture of יאיר טאובר
תל אביבי זה מכבר, אבא של עמליה נשוי לטל וירוק בנשמה. עבדתי במשך שנים במגוון תפקידים בתקשורת המיינסטרים (ידיעות אחרונות, וואלה), שם הכרתי לעומק את התקשורת הממוסדת, על מעלותיה ומגבלותיה. מאמין בכוח של עיתונות ביקורתית, הגונה וישרה להביא לשינוי ומכיר באחריות הגדולה שיש לנו כעיתונאים לכל מילה ומילה.

2 תגובות

  1. לסגור את המפעלים וזהו. אין שום סיבה לייצר חד'פ.. לא מצאתי אף לא סיבה אחת. מה פאקינג הבעיה של אנשים לשטוף את הכוס, הצלחת והסכו"ם שאיתם אכלו.. עוד שטות צרכנית המונעת מאינטרס כלכלי והמקודמת בזכות תכונת העצלנות

  2. מופתעים? נראה אתכם מעלים רעיונות לכלי חליפי למס שאינו מקשה בדרך כל שהיא על הצרכנים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שקוף הוא כלי התקשורת העצמאי הגדול בישראל. פה תקראו עיתונות חוקרת, מעמיקה וביקורתית, בתחומי הון-שלטון-עיתון, עבודת הכנסת, משבר האקלים ועוד.

"עצמאי" אומר שכל המימון שלנו, מהשקל הראשון ועד האחרון, מגיע רק מ- 8,851 איש ואישה בדיוק כמוך. אנחנו לא לוקחים אגורה מבעלי הון או קרנות, אין פרסומות ואנחנו משוחררים משיקולי רייטינג. זו מהפכה: אנחנו היחידים בישראל שפועלים במודל הזה, באופן שמבטיח שנעשה עיתונות נקייה מאינטרסים ומלחצים פוליטיים, כזו שנכנסת לעובי הקורה ולא פוחדת לומר את האמת. כל תמיכה, בכל סכום, מאפשרת לנו להמשיך ולשנות את המציאות הישראלית, למען כולנו.
אנחנו נלחמים על האמת שאחרים מנסים להסתיר.
בשקוף אין פרסומות.
אנחנו עושים עיתונות שנלחמת על האמת שאחרים מנסים להסתיר.

מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!