ערכת שאלות לפוליטיקאים
רוצה את מיטב הכתבות והתחקירים של שקוף ישירות לתיבה? פה נרשמים לניוזלטר:
תשעה חודשים חלפו מאז ביטול המס על הכלים החד פעמיים בידי הממשלה ה-37, ועדיין לא אושרו חלופות להן התחייב המשרד להגנת הסביבה. בסוף חודש ינואר השנה ביטלה הממשלה את החלטה 261 של הממשלה הקודמת שקבעה מיסוי על כלי אוכל חד פעמיים במטרה להעלות את מחירם ולצמצם את צריכת המוצרים המהווים חלק גדול מבעית הפסולת בישראל. המשרד להגנת הסביבה התחייב להציג חלופות שיסייעו לצמצום צריכת הפלסטיק בתוך חצי שנה, אך עד כה לא הוצגו כאלה.
ההחלטה לבטל את המס התקבלה ברקע התנגדות המשרד להגנת הסביבה. בהודעת המשרד לפני ביטול ההחלטה הודו ביעילות המיסוי ובהשפעתו על צריכת הכלים החד פעמיים: "נוכח ההשפעות החיצוניות השליליות והנזקים הסביבתיים הכרוכים בייצורם, בצריכתם ובסילוקם של כלים העשויים מפלסטיק, קידמו המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר מיסוי על כלים אלו, במטרה לצמצם את צריכתם וכך גם את הנזקים לסביבה ולבריאות הציבור". במשרד הדגישו כי "המס שנכנס לתוקף בנובמבר 2021 גרם לירידה בצריכה לפי התחזית של עבודת המטה שאפיינה את גמישות הביקוש למוצרים שעליהם חל המס.
במענה לשאלת "שקוף" טענו במשרד כי הם "בוחנים מספר כלי מדיניות וצעדים לצמצום השימוש בפלסטיק חד פעמי, לרבות מניעה במקור, צמצום חלוקת כלים חד פעמיים בשוק המוסדי ושימוש בכלים חד פעמיים באזורים רגישים, הרחבת תחולת חוק השקיות שתביא לצמצום נוסף של שימוש בשקיות פלסטיק חד פעמיות, ועוד. במסגרת זו המשרד מקיים שיח עם גורמי מקצוע במשרדי האוצר והכלכלה, כפי שנקבע בממשלה ובסיום העבודה יציג תוכנית אופרטיבית. המשרד אף מקדם בנושא הפסולת החלטת ממשלה".
עם זאת, במשרד בראשות השרה עידית סילמן לא התייחסו למסגרת הזמנים שלה התחייבו בחודש ינואר ולא הגדירו מסגרת זמנים חלופית להצגת פתרון אחר. בנוסף, לא ברור כיצד הפתרונות שהוזכרו בתגובת המשרד יסייעו בצמצום הצריכה של כלים חד פעמיים בהיקפים משמעותיים. על פי נתונים של חברת סטורנקסט, חלה ירידה בתקופת המיסוי ירידה חדה ברכישת כלים חד פעמיים: בהשוואה בין יולי 2021 (החודש שבו פורסמה כוונת הממשלה להטיל את המס) ליולי 2022 חלה ירידה של 37.5% במכירות. בנוסף, בהשוואה בין נובמבר 2021 לדצמבר 2022, הירידה היא בשיעור של 39% במכירות.
מול הכוחות הגדולים שמנסים להשתיק אותנו, היום יותר מתמיד אנחנו צריכים אותך איתנו!
2 תגובות
לסגור את המפעלים וזהו. אין שום סיבה לייצר חד'פ.. לא מצאתי אף לא סיבה אחת. מה פאקינג הבעיה של אנשים לשטוף את הכוס, הצלחת והסכו"ם שאיתם אכלו.. עוד שטות צרכנית המונעת מאינטרס כלכלי והמקודמת בזכות תכונת העצלנות
מופתעים? נראה אתכם מעלים רעיונות לכלי חליפי למס שאינו מקשה בדרך כל שהיא על הצרכנים.